În ultimii ani, s-a conturat din ce în ce mai clar ideea că există o interacțiune strânsă între creier și intestine, cunoscută sub denumirea de „axa creier-intestin” sau „axa microbiom-intestin-creier”.
Perturbările acestei axe intestin-creier sunt asociate cu o gamă variată de afecțiuni, printre care se numără Parkinson, tulburările de anxietate, depresia și sindromul intestinului iritabil.
Cercetătorii din Norvegia au făcut o descoperire legată de o conexiune genetică între sindromul de colon iritabil (SCI) și afecțiunile psihiatrice. Ei au utilizat metode statistice inovatoare pentru a identifica un număr semnificativ de variante genetice comune între pacienții cu SCI și cei cu diferite tulburări psihiatrice.
SCI, o afecțiune gastro-intestinală care afectează aproximativ 10% din populația mondială, se caracterizează prin dureri abdominale, constipație și diaree, având un impact semnificativ asupra calității vieții.
Profesorul dr. Markos Tesfaye de la Universitatea norvegiană din Bergen a remarcat: „Se consideră că este o afecțiune de tip psihosomatic, deoarece medicii nu găsesc dovezi de patologie la nivelul intestinelor.”
Prin analizarea amănunțită a datelor de la peste 50.000 de pacienți cu SCI și câteva sute de mii de subiecți de control, cercetătorii au identificat 116 noi locații genetice de risc asociate SCI. Un loc genomic se referă la un punct specific din secvența ADN, care adesea conține o serie de variante genetice.
Studiul a relevat, de asemenea, că există 70 de loci genetice comune între SCI și diverse tulburări psihiatrice, inclusiv șapte cu tulburarea de anxietate generalizată, 35 cu depresia majoră, 27 cu boala bipolară și 15 cu schizofrenia.
Un aspect semnificativ este faptul că multe dintre aceste loci asociate cu SCI au și un rol în reglarea sistemului nervos.
Profesorul dr. Tesfaye a subliniat că aceste descoperiri extind înțelegerea noastră despre genetica SCI și relația acestuia cu bolile gastroenterologice și psihiatrice. El este optimist că aceste constatări ar putea deschide calea pentru cercetări experimentale care, în cele din urmă, ar putea duce la dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru SCI.
Cu toate acestea, studiul nu a investigat în profunzime dacă problemele intestinale pot conduce direct la tulburări psihiatrice. Profesorul Tesfaye a menționat că unii cercetători cred că inflamația intestinală ar putea afecta bariera intestinală, permițând substanțelor bacteriene să pătrundă în circulația sanguină. Acest lucru ar putea, ulterior, afecta permeabilitatea barierei hemato-encefalice și, astfel, creierul, ceea ce reprezintă un domeniu interesant pentru viitoare cercetări.
Studiul a fost recent publicat în revista Genome Medicine.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.