Cercetătorii de la Colegiul Dornsife al Universității din California de Sud (USC) au descoperit dovezi pentru existența unui al șaselea gust de bază pe limbă, pe lângă cele cinci recunoscute oficial (dulce, acru, sărat, amar și umami). Acest al șaselea gust este asociat cu clorura de amoniu și ar putea să fie detectat de aceeași proteină receptor numită OTOP1 care semnalează gustul acru.

Cercetătorii au descoperit că clorura de amoniu declanșează aceeași proteină receptor OTOP1 ca și gustul acru. Prin studii de laborator, ei au demonstrat că această proteină este esențială pentru răspunsul comportamental la amoniu.

Descoperirea este importantă pentru înțelegerea mecanismelor gustului uman și a modului în care organismul reacționează la substanțe chimice specifice. De-a lungul evoluției, detectarea amoniacului ar putea fi importantă pentru evitarea consumului de substanțe biologice dăunătoare care conțin concentrații mari de amoniu, precum îngrășămintele.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că este nevoie de mai multă cercetare pentru a înțelege pe deplin sensibilitatea la amoniu în diferite specii și pentru a dezvălui întregul potențial al acestui al șaselea gust.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *