Potrivit unui studiu de amploare, acțiunile de conservare au demonstrat eficiență în reducerea pierderii biodiversității globale.

Cercetătorii internaționali au dedicat 10 ani analizării unei game variate de măsuri, de la incubația somonului Chinook până la eradicarea algelor invazive.

Autorii studiului au subliniat că descoperirile lor aduc o „rază de lumină” pentru cei implicați în eforturile de protejare a animalelor și plantelor aflate în pericol. Se estimează că una din trei specii monitorizate se află acum în pragul dispariției din cauza impactului activităților umane.

În primul studiu de acest fel, publicat în revista Science, oamenii de știință de la zeci de institute de cercetare au analizat 665 de teste ale măsurilor de conservare, care acoperă unele implementate încă din 1890, în diverse țări și oceane, și care au vizat diferite tipuri de specii. Concluzia lor a fost că aceste măsuri au avut un efect pozitiv în două din trei cazuri.

Dr. Penny Langhammer, coautor al studiului și vicepreședinte executiv al organizației de caritate pentru mediu Re:wild, a subliniat într-un interviu pentru BBC News: „Când citiți știrile despre dispariția biodiversității în aceste zile, ar putea părea că eșuăm în protejarea acesteia – dar realitatea este diferită atunci când analizăm cu atenție imaginea de ansamblu. Acest studiu furnizează cele mai solide dovezi până în prezent că conservarea nu numai că îmbunătățește starea biodiversității și încetinește declinul acesteia, dar, atunci când este implementată corect, chiar funcționează.”

În anul 2022, aproape 200 de țări au semnat Cadrul global pentru biodiversitate, angajându-se să oprească declinul naturii până la sfârșitul deceniului.

Acestea și-au propus să mobilizeze cel puțin 200 de miliarde de dolari (echivalentul a aproximativ 160 de miliarde de lire sterline) pe an din surse publice și private pentru acest scop.

Cu toate acestea, investițiile actuale în conservare la nivel global se ridică la aproximativ 121 de miliarde de dolari pe an.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *