Cele mai renumite soiuri de struguri de masa, atat din ţara, cat si din afara, au fost jurizate joi la Valea Calugareasca! Mai exact 66 de soiuri alese pe spranceana. Specialistii au analizat in detaliu fiecare soi si, fara dubii, strugurii romanesti se clasifica in topul celor mai bune soiuri. Dar nu totul este roz cand vorbim despre productia din acest an. Pe de o parte vremea potrivnica a dat de furca producatorilor, iar specialistii cauta acum solutii, pentru a gasi cele mai bune variante in laboratoare, pentru ca plantatiile sa reziste noilor conditii climatice.

La un strugure de masa, prima data trebuie sa analizam aspectul, spun specialistii. Urmarim uniformitatea boabelor, marimea, dar si culoarea, care trebuie sa fie aceeasi pe intreaga lugime a ciorchinelui. Apoi urmeaza analiza de consistenţa a bobului de strugure. La asta au fost atenti specialistii care au analizat cele 105 de probe inscrise in concursul de la Valea Calugareasca, cu 25 mai multe fata de anul trecut.

Recolta din toate centrele viticole din Prahova a fost compromisa sezonul acesta cu doar 20% fata de anul de referinta 2021, din cauza vremii. Dar mult mai buna fata de anul trecut.  Asa ca producatorii s-au reinventat si au creat soiuri de struguri care sa reziste intemperiilor vremii si chiar sa se dezvolte in solarii.

Printre castigatorii concursurului, asa cum era de asteptat, s-au aflat mai multe soiuri romanesti, iar doua premii I, la diferite categorii, au mers la producatori din judetul Prahova.

By Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *