Sursa: dailymail.co.uk

Clima, poluarea aerului și acum biodiversitatea. Instanțele au recunoscut responsabilitatea statului francez în agravarea crizelor de mediu.

Joi, 29 iunie, Curtea Administrativă din Paris a pronunțat o pronunțare împotriva statului pentru că nu și-a îndeplinit angajamentele de reducere a utilizării pesticidelor și pentru incapacitatea sa de a proteja apele subterane de impactul acestor substanțe.

Tribunalul administrativ din Paris a acordat statului un termen până la 30 iunie 2024, cel târziu, pentru a-şi îmbunătăţi traiectoriile în vederea reducerii utilizării pesticidelor şi pentru protejarea apelor.

„Statul a săvârşit două erori, pe de o parte nerespectând obiectivele pe care şi le-a propus în materie de reducere a utilizării produselor fitosanitare şi, pe de altă parte, obligaţia de protejare a apelor subterane. Prejudiciul ecologic prezintă o legătură directă şi sigură cu aceste erori”, a considerat instanţa, sesizată de mai multe ONG-uri.

Statul francez şi-a propus drept obiectiv reducerea utilizării pesticidelor de sinteză cu 50% în 10 ani din 2007, însă acest lucru nu a functionat pe cat se asteptau. 

„Considerăm că aceasta este o adevărată victorie, o decizie istorică”, a declarat joi pentru AFP Cécile Barbiere de la ONG-ul Pollinis. 

În ultimii 30 de ani, populaţiile de insecte zburătoare din Europa s-au redus cu 75%, iar populaţiile de păsări de câmp au scăzut cu 30% în Franţa, potrivit unor studii citate de ONG-uri.

Sursa: digi24.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *