Brăila, orașul care a dat României singurele două campioane olimpice la înot, Diana Mocanu și Camelia Potec, nu are nici acum un bazin
Începute în urmă cu opt ani, lucrările la bazinul olimpic au fost abandonate, deși construcția este gata în proporție de 95 la sută. 0 seconds of 7 minutes, 52 secondsVolume 90%.
După rezilierea contractului cu constructorul inițial, Compania Națională de Investiții din Brăila se confruntă cu dificultăți în identificarea unei firme capabile să finalizeze lucrările la bazinul olimpic. Inițial, investiția a fost estimată la aproximativ opt milioane de euro, dar această sumă se va majora. Între timp, sportivii din Brăila sunt nevoiți să se antreneze într-un bazin vechi de peste cinci decenii.
Bazinul ar fi trebuit terminat în 2016
Dincolo de momentul anecdotic, povestea bazinului olimpic de la Brăila este povestea multor investiții din România ultimilor 30 de ani. Procedura a fost demarată încă din 2008, iar lucrările efective au început în 2015. Bazinul ar fi trebuit terminat un an mai târziu, în 2016. Au trecut de atunci șapte ani, iar brăilenii încă așteapă. Motivând că firma care a câștigat licitația se mișcă prea încet, în vara anului 2021, fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, cere Companiei Naționale de Investiții să rezilieze contractul, deși construcția era gata în proporție de 95 la sută.
Viorel Dragomir, primar Brăila: „Probabil pentru că cei care vor veni la acestă licitație vor contracta 5,6,7 la sută și vor trebui să dea o garanție pentru întreaga lucrare de sută la sută și imaginați-vă ce constructor își asumă un asemenea risc. Probabil că nimeni.”
Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării: „În luna octombrie, din discuțiile avute cu reprezentanții Companiei Nationale de Investiții, se va finaliza această expertiză și vom avea noi indicatori tehnico-economici. Sperăm ca în urma acestei proceduri să putem să avem un constructor care să finalizeze acest obiectiv. Nici eu nu îmi explic, și eu vin din administrația publică și nu înțeleg cum ca o perioadă atât de lungă de timp să nu se ia astfel de măsuri.”
Între timp, fiind abandonată, construcția a început să se deterioreze. Unele ferestre sunt sparte, iar subsolul, inundat. Partea cu adevărat revoltătoare abia cum urmează. Gard în gard cu bazinul olimpic este liceul cu program sportiv. În timp ce angajații statului se bâlbâie și nu găsesc o soluție pentru a finaliza lucrările, elevii de aici se antrenează într-un bazin vechi de peste o jumătate de secol.
Dan Gheorghiță, director, Liceul cu Program Sportiv: „Am sperat că se va finaliza investiția bazinului olimpic care este alături de noi și foarte aproape de copii, astfel încât să nu necesite o investiție în acest bazin, foarte mare, preferând ca respectivele sume de bani să fie investite în alte obiective din cadrul liceului.”
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.