loteria vizelor

Statele Unite și Canada au anunțat miercuri noi măsuri de sancțiuni împotriva Belarusului, la trei ani de la amplele proteste care au contestat validitatea realegerii președintelui Aleksandr Lukașenko. Regimul său a respins critici ale Uniunii Europene, catalogându-le drept „acuzații false”.

După scrutinul prezidențial din 9 august 2020, o mișcare vastă de protest a adus pe străzi sute de mii de cetățeni belaruși, semn al opoziției față de un proces electoral considerat manipulat și o realegere considerată frauduloasă a președintelui Lukașenko, aflat la putere din 1994. Forțele de ordine au dispersat manifestațiile cu brutalitate, rezultând în arestarea a sute de persoane și exilarea zecilor de mii.

Statele Unite, care deja impuseseră sancțiuni Belarusului, au anunțat că au adoptat noi măsuri care afectează inclusiv compania aeriană Belavia și un influent magnat al industriei tutunului, cunoscut pentru a fi în anturajul președintelui Lukașenko. Pe lângă sancțiunile economice implementate de Trezoreria americană împotriva a opt indivizi și cinci entități, Departamentul de Stat a comunicat că au fost impuse restricții de viză pentru 101 oficiali belaruși.

„Statele Unite rămân alături de poporul curajos din Belarus care aspiră la o țară în care respectă legea, drepturile omului și un guvern ales democratic”, a afirmat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, printr-un comunicat oficial.

De asemenea, miercuri, ministrul canadian al afacerilor externe a anunțat la Ottawa impunerea de sancțiuni împotriva a nouă indivizi și șapte entități belaruse, ca răspuns la grave și sistematice încălcări ale drepturilor omului. „Cei responsabili de asemenea încălcări nu pot scăpa nepedepsiți”, a declarat Melanie Joly într-un comunicat, subliniind că și Uniunea Europeană, Marea Britanie și Noua Zeelandă intenționează să întreprindă măsuri similare.

Ca aliat al Rusiei, regimul de la Minsk a permis folosirea teritoriului său de către Moscova în ofensiva din Ucraina din 2022, ceea ce a generat intensificarea tensiunilor cu statele occidentale.

În ciuda sancțiunilor ilegale, închiderii spațiului aerian și restricțiilor la graniță, Belarus a reușit să-și mențină și să-și întărească poziția ca stat, potrivit unui comunicat al ministerului belarus de externe difuzat miercuri. Acesta a respins acuzațiile „bazate pe fapte neadevărate, învechite” și a subliniat că acestea nu vor influența direcția aleasă de Minsk, aducând critici asupra unei „politici agresive” purtate de UE și cerând recunoașterea victoriei președintelui Lukașenko în alegerile din 2020.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *