Avem nevoie ca vinul romanesc sa fie brand de tara. Astfel el ar putea sa fie valorificat ca model de promovare a unui domeniu in care Romania se plaseaza pe pozitii fruntase, atat la nivel european, cat si mondial. Sunt concluziile la care au ajuns cei peste 25 de proprietari de crame din Prahova, care s-au intalnit cu ministrul agriculturii, Petre Daea, la Camera de Comert si industrie Prahova. Nu s-a trecut, insa, cu vederea pierderile inregistrate de producatorii de vinuri, iar apoi s-a semnat si un acord pentru a promova si dezvolta domeniului vini-viticol.
Si al interesului fata de noi mecanisme de aparare a podgoriilor de vita de vie care in judetul Prahova au fost afectate an de an de seceta, si nu de putine ori de grindina.
Planul National Strategic, care are si o axa prioritara in domeniul vini-viticol, vine sa sprijine producatorii, dar si sa promoveze metodele de finantare si dezvoltare in domeniu. Unul care an de an poate sa fie lovit de diverse probleme aparute inca din camp.
Ministrul Petre Daea spune ca masurile cuprinse in Planul National Strategic 2023-2027 vin sa aduca un sprijin important in domeniul viticol, si sa ii sustina pe producatori in cazul pierderilor pe care le-au inrtegistrat.
La intalnirea de la Ploiesti s-a stabilit incheierea unui Acord de Cooperare intre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Camera de Comert si Industrie Prahova, care sa sustina informarea, promovarea si furnizarea de informatii despre instrumente de finantare. In acest fel poate fi sustinuta dezvoltarea firmelor prahovene din domeniul vini-viticol.