Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timișoara va introduce un departament de diagnostic molecular, care va fi capabil să ofere o evaluare exhaustivă pentru cazurile de cancer pulmonar. Până acum, diagnosticarea se realiza prin metode tradiționale precum analizele de sânge și biopsii, fără a asigura un diagnostic complet în cadrul spitalului.
„Până în prezent, pneumologii identificau posibile afecțiuni oncologice și efectuau diverse teste și analize de sânge, după care se recolta o probă bioptică de la pacient, fie de către pneumologi, fie de către chirurgii toracici, fie de către colegii de la Laboratorul de Radiologie și Imagistică”, a explicat managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara, dr. Cristian Oancea, într-un comunicat preluat de Agerpres.
Înainte, diagnosticul era realizat de către un anatomopatolog al spitalului, iar apoi proba era trimisă la un laborator extern pentru a stabili mutațiile tumorii. În funcție de acestea, medicul oncolog prescria și administra tratamentul corespunzător.
Profesorul universitar dr. Cristian Oancea a adăugat: „Evident, în acest proces este implicat și medicul genetician, pe care am reușit să-l includem în echipă cu câteva luni în urmă.”
Echipa spitalului s-a îmbogățit cu contribuția profesorului dr. Cătălin Marian, un expert apreciat în biochimie, cu opt ani de studii în centre specializate în boli oncologice din universități americane și o colaborare cu Institutul Oncologic Cluj Napoca în cercetarea cancerului.
„Vom forma o echipă de diagnostic completă și complexă. Cu ajutorul colegului meu specializat în genetică medicală și prin colaborarea cu anatomopatologul spitalului, vom putea integra informația și să oferim evaluarea adecvată unui pacient oncologic”, a subliniat dr. Cătălin Marian, medic primar medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara.
Dr. Marian a menționat că toate analizele vor fi efectuate intern, eliminând necesitatea unui laborator extern.
Obținerea unui profil molecular reprezintă un pas important în alegerea tratamentului adecvat, a explicat medicul. Identificarea tipului de defect genetic sau de mutație la nivel celular este esențială pentru planificarea tratamentului și eficiența substanțelor folosite în acesta.
„Cu un dosar complet, pacientul va putea consulta medicul oncolog și începe tratamentul cât mai curând posibil. În cazul cancerului pulmonar, fiecare zi contează”, a subliniat dr. Cătălin Marian.
Formarea unei echipe specializate în diagnosticul precis al cancerului reprezintă un pas important către înființarea unui Centru Oncologic de Excelență pentru Cancerul Pulmonar în Timișoara.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.