Speranța de viață la naștere din Uniunea Europeană a scăzut pentru al doilea an consecutiv, atingând acum puțin peste 80 de ani. Țara noastră ocupă din nou penultimul loc, cu un prag mediu de 72,8, mult sub media europeană în scădere cu 2,8 ani față de cercetările precedente.
Câțiva factori ce determină scăderea acestor vârste sunt sedentarismul, alimentația nesănătoasă și lipsa unor programe de prevenție.
Un amănunt interesant este că în Europa femeile trăiesc în medie cu cinci ani mai mult decât bărbații.
Dr. Ștefan Busnatu, medic primar cardiologie: „Noi ar trebui să intervenim pe oameni din momentul în care sunt în burta mamei pentru că vorbim de sănătatea femeii gravide, a copilului, a adultului, ar trebui să avem programe de prevențoie, de monotorizare și de screening.”
În decurs de un an, speranța la viață în urma nașterii din România a scăzut cu 2,8 ani. Inițial vorbeam de 75,6 ani, însă după momentul de referință al ultimei raportări Eurostat, am ajuns la 72,8 ani.
La coada clasamentului se situează Bulgaria, cu o rată de 71,4. Țările fruntașe sunt Spania cu 83,3 ani, Suedia cu 83,1 ani, iar Luxemburg și Italia sunt la egalitate cu 82,7 ani.
Gelu Duminică, sociolog: „Calitatea vieții și speranța de viață sunt strâns legate între ele. Calitatea vieții înseamnă acces la servicii medicale de calitate, la o alimentație de calitate, ceea ce este coroborat cu gradul de sărăcie – cu cât ai o populație mai săracă, cu atât gradul de acces la alimentație de calitate este mai scăzut, stres, dezvoltare socio-economică. Marea problemă este calitatea vieții la vârsta înaintată, faptul că noi avem o calitate a vieții foarte proastă atunci când pe românește ieșim la pensie.”
Sursă: Știrile Pro TV
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.