Sursă foto: 360medical.ro

Cercetătorii au făcut o descoperire surprinzătoare referitoare la glioamele, tumori cerebrale incurabile. În timp ce cancerele obișnuiesc să aibă cauze legate de mutații și modificări ale ADN-ului celulelor, s-a constatat că glioamele pot fi declanșate de modificări ale epigenomului, colecția de compuși care se atașează la ADN și modifica activitatea genelor fără a schimba secvența ADN-ului în sine.

Aceste modificări pot fi rezultatul poluării, toxicelor din mediu și unui stil de viață nesănătos.

Un grup de cercetători de la Institutul Dana-Farber, Broad MIT și Harvard a identificat două gene implicate în glioamele umane, una dintre ele fiind o oncogenă care provoacă cancerul și cealaltă fiind o genă care suprimă tumorile, protejând împotriva cancerului.

Folosind modele animale, cercetătorii au demonstrat că modificările epigenomului, care activează oncogenele și inhibă gena supresoare tumorală, acționează împreună pentru a promova formarea tumorilor cerebrale.

Aceste descoperiri subliniază potențialul terapiilor care pot preveni apariția glioamelor prin abordarea epigenomului. Faptul că aceste tumori cerebrale pot fi determinate de modificările epigenetice sugerează că noi agenți de chimioterapie care vizează aceste modificări ar putea reprezenta cheia pentru a împiedica creșterea acestor tumori.

Studiul care a dezvăluit aceste constatări recente a fost publicat în revista Cell, într-un articol publicat marți.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *