Specialiștii universitari, inclusiv cei de la Aberystwyth din Țara Galilor, au determinat vârsta unei dune stelare dintr-o regiune îndepărtată a Marocului și au dezvăluit informații despre procesul de formare al acesteia și despre modul în care se deplasează prin deșert
Profesorul Geoff Duller, de la departamentul de Geografie și Științele Pământului de la Aberystwyth, a exprimat: „Este o priveliște extraordinară, una dintre minunile naturii. De la nivelul solului, aceste dune par ca niște piramide, dar din perspectiva aeriană, observăm un vârf central și brațe care se extind în trei sau patru direcții, conferindu-le aspectul unor stele”.
Echipa de cercetare, inclusiv cadre universitare de la Universitatea din Londra, s-a deplasat în sud-estul Marocului pentru a investiga o duna înaltă de 100 de metri și cu o lățime de 700 de metri din vasta zonă de nisip Erg Chebbi, cunoscută sub numele de Lala Lallia, tradus ca „cel mai înalt punct sacru” în limba berberă.
Cercetătorii au constatat că baza dunei are o vechime de 13.000 de ani, însă au fost surprinși să descopere că partea superioară a structurii s-a format în ultimii aproximativ 1.000 de ani. „S-a dovedit a fi surprinzător de recent”, a comentat Duller.
Procesul de formare a bazei a continuat până acum aproximativ 9.000 de ani. „Apoi, suprafața s-a stabilizat. Credem că condițiile erau mai umede decât în prezent. Observăm urme de rădăcini de plante vechi, sugestive pentru stabilizarea dunei prin vegetație. Această stare s-a menținut timp de aproximativ 8.000 de ani. Ulterior, clima a suferit modificări și a început să se dezvolte această duna stelară”.
Duller a explicat că duna s-a format din cauza vânturilor care bat din direcții opuse – dinspre sud-vest și nord-est – favorizând acumularea nisipului. Un al treilea vânt constant, dinspre est, deplasează încet duna spre vest, cu o viteză de aproximativ 50 de centimetri pe an.
„Aceste aspecte devin esențiale când ne gândim la construcția de drumuri, conducte sau alte tipuri de infrastructură”, a adăugat Duller. „Este important să înțelegem că aceste forme de relief sunt în mișcare constantă”.
Tehnicile de datare prin luminiscență dezvoltate la Aberystwyth au fost utilizate pentru a stabili momentul ultimei expuneri a mineralelor din nisip la lumina soarelui, furnizând astfel informații despre vârsta acestora.
Duller a subliniat: „Nu ne concentrăm asupra momentului formării nisipului – aceasta s-a întâmplat acum milioane de ani – ci asupra momentului depunerii acestuia. Granulele de cuarț au o proprietate similară cu cea a unei baterii reîncărcabile mici”.
Descoperirile legate de dune sunt detaliate în revista Scientific Reports.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews