În majoritatea cazurilor în care tumorile sunt descoperite la timp, pacienții supraviețuiesc cinci ani după diagnostic. Cu toate acestea, în aproximativ 30% din situații, cancerul de sân reapare, uneori chiar și după ani sau decenii, iar recidiva este aproape întotdeauna fatală.

Medicii nu pot oferi o predicție precisă cu privire la recurența cancerului de sân la o pacientă sau la momentul exact al acestui eveniment. Totuși, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania se concentrează pe identificarea și eliminarea celulelor latente de cancer de sân rămase în corp după tratament, înainte ca acestea să aibă oportunitatea de a se reactiva și de a se răspândi.

Într-un studiu clinic avansat, toate cele 51 de paciente tratate, în afară de două, au fost declarate fără cancer după patru ani.

Aceste rezultate inițiale, prezentate la o conferință europeană de oncologie în octombrie, oferă speranța că un astfel de tratament ar putea reduce perspectivele fatale ale recurenței cancerului de sân.

Angela DeMichele, co-director al programului de cercetare a cancerului de sân de la Centrul de cancer Abramson de la Penn, a inițiat aceste cercetări pentru a aborda incertitudinile persistente cu privire la reapariția cancerului de sân după tratament.

Specialiștii compară celulele canceroase latente cu urșii care hibernează, intrând într-o stare de repaus fără să se înmulțească. Ulterior, ele pot reveni la activitate și să se multiplice rapid, la luni, ani sau chiar decenii după tratament.

Medicii știu că aceste celule latente se găsesc adesea în măduva osoasă, unde se produc celulele sanguine.

Cancerul de sân recurent este dificil de eliminat odată ce ajunge în măduva osoasă și în sânge, pentru că se răspândește rapid în alte părți ale corpului (metastazează).

Echipa de la Penn a investigat dacă ar putea detecta aceste celule latente prin testarea periodică a măduvei osoase și dacă un anumit set de medicamente pe cale orală ar putea să elimine aceste celule când acestea sunt în stare latentă.

În cadrul studiului clinic, au fost prelevate mostre din osul pelvian al pacienților pentru a fi testate în ceea ce privește celulele canceroase latente. Dacă testul era pozitiv, pacienții primeau tratament oral.

Aproape 200 de persoane au fost testate pentru celulele canceroase latente din măduva osoasă, iar 51 au fost tratate în final.

Aproximativ jumătate dintre acestea aveau un tip de cancer de sân agresiv, triplu negativ. După patru ani, toate cu excepția a două dintre acestea nu au mai prezentat semne de cancer.

Următorul pas pentru echipa de cercetare de la Penn este să înscrie un număr mai mare de pacienți, cu background-uri diverse, și să continue testarea persoanelor care au participat deja la studiu.

Extinderea studiului este crucială pentru a confirma dacă metoda poate detecta și elimina cu succes celulele canceroase latente înainte ca acestea să devină o amenințare pentru pacienți.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *