Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din Colorado au făcut o descoperire semnificativă cu privire la declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea, identificând un mecanism cheie care ar putea fi responsabil pentru acest proces.

Potrivit coautorului principal al studiului, profesorul de farmacologie Ulli Bayer de la Facultatea de Medicină Anschutz a Universității din Colorado, acest mecanism se referă la o reglare incorectă a unei proteine cerebrale denumită CaMKII, care joacă un rol crucial în procesele de memorie și învățare.

Studiul, publicat în revista Science Signaling în data de marți, aduce în prim-plan strategii potențiale de tratament farmacologic.

Utilizând modele de șoareci, cercetătorii au observat că modificările produse asupra proteinei cerebrale CaMKII au dus la efecte cognitive similare cu cele întâlnite în procesul normal de îmbătrânire.

Profesorul Bayer a subliniat că atât îmbătrânirea la șoareci, cât și la oameni, scade un proces numit S-nitrozilare, care reprezintă modificarea unei proteine cerebrale specifice, inclusiv a proteinei CaMKII.

„Studiul curent demonstrează că o scădere a acestei modificări a proteinei CaMKII este suficientă pentru a deteriora plasticitatea sinaptică și memoria într-un mod similar cu procesul de îmbătrânire”, a explicat profesorul Bayer.

În procesul normal de îmbătrânire, nivelul de oxid nitric din organism scade, ceea ce, la rândul său, afectează S-nitrozilarea, conducând la deficiențe în memorie și abilitățile de învățare, conform concluziilor studiului.

Autorii cercetării au indicat că această descoperire deschide noi perspective în dezvoltarea de medicamente și intervenții terapeutice care ar putea restabili nivelurile normale ale S-nitrozilării proteinei.

Această abordare ar putea oferi posibilitatea de a trata sau preveni temporar declinul cognitiv legat de procesul normal de îmbătrânire, însă experții subliniază că această soluție ar putea fi aplicată doar în cazul declinului cognitiv asociat cu vârsta și nu în situații precum boala Alzheimer sau demența.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *