Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă că România va continua să sprijine Ucraina, precum și alte state europene și de peste Ocean, dar subliniază că producătorii ucraineni trebuie să respecte regulile și legislația, iar pentru exportul de cereale în România, trebuie să obțină licență. Ministrul face publice date privind cantitățile de mărfuri din Ucraina pentru care s-a obținut licență de export către România.

”Să știți, capacitatea de tranzit din Portul Constanța ne permite cantități mult mai mari decât… și să știți, noi am făcut față, nu au fost lucruri care au blocat Portul Constanța. Aaa… vedeți anumite cozi pe A2, să spunem… nu e din cauză că capacitatea portului de a exporta sau de a importa anumite lucruri, ci o, să spunem, o programare nu foarte bună a operatorilor din port, care cheamă camioanele pentru încărcare sau pentru descărcare cu câteva zile înainte și stau și așteaptă, dar ca să fie o anumită siguranță”, a declarat Sorin Grindeanu, marți seară.

Ministrul a reafirmat că, dacă va primi ”cea mai mică dovadă” conform căreia camioanele cu mărfuri din Ucraina ar avea prioritate în Portul Constanța, va destitui întreaga conducere a portului.

Întrebat dacă vor exista culoare speciale pentru transportatorii români, Grindeanu a anunțat că, în urma discuțiilor cu transportatorii, vor exista linii separate pentru camioanele din Uniunea Europeană și pentru camioanele non-UE, atât în portul Constanța, cât și în acele puncte de trecere a frontierei unde infrastructura permite organizarea de linii separate pentru camioane, în funcție de țările în care acestea sunt înmatriculate.

”Nu vrea nimeni să încurce pe unii și pe alții, iar ajutorul pe care noi îl dăm Ucrainei, și nu doar noi, e unul care va continua. Asta nu înseamnă că nu trebuie să respecte toată lumea regulile. Vrei să exporți grâu în România, trebuie să îți iei licență. Din ce știu eu, s-a luat licență pentru vreo 25.000 de tone, atât”, a adăugat Grindeanu.

Ministrul a explicat, de asemenea, că există date care arată care sunt cantitățile de cereale ucrainene care intră în România și care sunt cele care părăsesc țara către alte state, afirmând că instituțiile care se ocupă de ”prinderea infractorilor” trebuie să îi depisteze pe cei care încalcă regulile.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *