Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a participat marți la semnarea unor contracte în valoare de aproximativ 3 miliarde de lei de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) și CFR Călători. Aceste contracte vizează achiziționarea a 20 de rame electrice interregionale de lung parcurs (RE-IR-2), modernizarea a 55 de locomotive electrice, 20 de locomotive de manevră și 139 de vagoane.

Majoritatea contractelor au fost semnate cu industria din România, cu excepția unui contract semnat de ARF cu Pesa. Banii pentru aceste contracte, provenind din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), vor intra în economia româniească.

Sorin Grindeanu a subliniat importanța acestor contracte pentru modernizarea infrastructurii feroviare din România, menționând că s-a semnat și ultimul contract PNRR pe zona de infrastructură pentru reînnoirea căii ferate București – Pitești.

Ministrul Transporturilor a menționat că există proceduri în diverse stadii pentru achiziționarea a 160 de garnituri de tren noi, subliniind că toate proiectele majore ale Ministerului Transporturilor sunt finanțate din bani europeni, inclusiv cele din PNRR, Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și Programul Operațional Transport.

Președintele ARF, Ștefan Roșeanu, a adăugat că noile trenuri RE-IR vor fi livrate la începutul lui 2026, iar până în august 2026, se preconizează că toate cele 20 de trenuri vor fi în posesia României.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *