logo
RNTV Live

SONDAJ IRES: TINERII VOTEAZĂ-Ce părere au tinerii despre voturile de acum și care este cel mai votat partid?

Captura-ecran-15
Constantin Corina

Conform unui sondaj IRES comandat de organizația „Tinerii votează”, Partidul AUR conduce în preferințele de vot, cu 23% dintre tineri care ar alege partidul lui George Simion în cazul unor alegeri duminică

Volumul eșantionului a fost destul de mic, mai precis, 800 respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani

Pesimismul tinerilor

Puțin peste un sfert dintre tinerii din România sunt de părere că direcția în care merge țara este una bună este una greșită. Mai optimiști sunt bărbații, cei cu vârste între 18 și 29 de ani, respondenții care au studii superioare și care nu au copii.

Nivelul destul de scăzut de optimism cu privire la direcția țării este destul de apropiat de cel existent în rândul populației generale; potrivit sondajelor IRES recente la nivel național unu din 5 români (21%) spune că direcția în care merge țara este bună, în timp ce trei sferturi sunt de părere că lucrurile în România merg într-o direcție greșită.

Instituțiile si partidele în ochii tinerilor

În rândul tinerilor, încrederea în instituțiile variază semnificativ. Instituțiile executive și legislative din România sunt caracterizate de o încredere extrem de scăzută, în timp ce instituțiile totale (cum ar fi armata, biserica, poliția și serviciile secrete) beneficiază de un nivel moderat spre ridicat de încredere.

NATO și UE, precum și mediul universitar și societatea civilă, sunt mai încrezute decât Președintele, guvernul sau Parlamentul României, suggerând că autoritățile publice de nivel național au dezamăgit în raport cu așteptările tinerilor.

În fruntea clasamentului se află mediul universitar, creditat cu multă și foarte multă încredere de către 56% dintre tineri, urmat de Uniunea Europeană (51%), armată (50%), și NATO (50%).

În mijlocul clasamentului se regăsesc biserica, în care 47% dintre tineri au multă și foarte multă încredere, ONG-urile (46%), marile companii din sectorul privat (42%), serviciile secrete (42%), și poliția (41%).

Presa se află în fruntea listei instituțiilor cu cea mai mică încredere, doar 14% dintre tinerii din România spun că mai au multă și foarte multă încredere în mass-media. Aceasta este urmată de Președintele României (11%), Guvernul României (9%), și Parlamentul României (9%).

Legat de influența asupra votului Alexandru Muraru, deputat PNL spune: „Aș interzice TikTok-ul imediat ce vom putea face acest lucru. Este cea mai mare cacealma la adresa tinerilor care poate exista, pentru că informațiile care sunt prezentate acolo nu fac decât să-i deresponsabilizeze, să-i ducă într-o zonă în care toată clasa politică și reprezentarea politică este aruncată în derizoriu”.

Foto: captura de ercan ires.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor