Sursa: reginamaria.ro
Somnul este esențial pentru fiecare proces din organism, afectând funcționarea noastră fizică și mentală a doua zi, capacitatea noastră de a lupta împotriva bolilor și de a dezvolta imunitatea, precum și metabolismul și riscul de boli cronice. Asadar somnul chiar are o influenta, insa trebuie sa luam in calcul si orele de somn la pachet cu ora la care ne culcam.

Adolescentii si somnul

Adolescenții au nevoie de aproximativ 8-10 ore de somn pe noapte, dar o proporție mare nu primește această cantitate. De exemplu, estimări recente sugerează că 60% dintre elevii de gimnaziu și 70% dintre liceeni nu dorm suficient în nopțile de școală. Unul dintre principalele motive pentru care adolescenții sunt atât de lipsiți de somn este că modificările biologice din creierul lor afectează atunci când simt somnolență. Chiar dacă sunt lipsiți de somn nu se pot culca devreme, deoarece creierul lor nu este încă pregătit să doarmă.

Mai jos avem si un tabel pentru fiecare varsta realizat de Clinica MAYO:

Age groupRecommended amount of sleep
Infants 4 months to 12 months12 to 16 hours per 24 hours, including naps
1 to 2 years11 to 14 hours per 24 hours, including naps
3 to 5 years10 to 13 hours per 24 hours, including naps
6 to 12 years9 to 12 hours per 24 hours
13 to 18 years8 to 10 hours per 24 hours
Adults7 or more hours a night

Cum afectează lipsa de somn funcția creierului și memoria?

Deoarece creierul nu are suficient timp pentru a crea noi căi pentru informațiile pe care le-ați învățat recent, privarea de somn afectează adesea modul în care amintirile sunt consolidate. Alte impacturi cognitive potențiale includ probleme de învățare și concentrare, abilități reduse de luare a deciziilor și control emoțional și comportamental slab. – Sleep Foundation

Mecanismele somnului

Studiile pe animale și pe oameni sugerează că cantitatea și calitatea somnului au un impact profund asupra învățării și memoriei. Cercetările sugerează că somnul ajută la învățare și la memorie în două moduri distincte. În primul rând, o persoană lipsită de somn nu poate concentra atenția în mod optim și, prin urmare, nu poate învăța eficient. În al doilea rând, somnul în sine are un rol în consolidarea memoriei, care este esențială pentru învățarea de noi informații.

Deși mecanismele exacte nu sunt cunoscute, învățarea și memoria sunt adesea descrise în termeni de trei funcții( prezinta un studiu de la Harvard).

  • Achiziția – se referă la introducerea de noi informații în creier.
  • Consolidarea – reprezintă procesele prin care o memorie devine stabilă.
  • Rechemarea/Amintirea – se referă la capacitatea de a accesa informațiile (fie conștient sau inconștient) după ce au fost stocate.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *