Potrivit unei cercetări prezentate la cea de-a 61-a reuniune anuală a Societății Europene de Endocrinologie Pediatrică, copiii expuși la niveluri mai mari de substanțe chimice sintetice găsite în produsele de zi cu zi, precum hainele rezistente la apă, umbrelele și ambalajele produselor alimentare, tind să intre în pubertate mai târziu. Această descoperire ar putea contribui la reglementarea mai eficientă a producției și utilizării acestor substanțe chimice la nivel global.
Substanțele perfluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS), denumite și „substanțe chimice eterne”, sunt compuși chimici artificiali extrem de stabili în mediu și în corpul uman. Aceste substanțe sunt prezente în produse care devin rezistente la pete, apă și grăsime, dar pot avea efecte nocive asupra sănătății umane, incluzând afecțiuni hepatice, tulburări tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și cancer.
PFAS-urile sunt considerate perturbatoare endocrine, adică interferă cu sistemul hormonal al organismului și ar putea afecta dezvoltarea și pubertatea copiilor.
Studiul, realizat în Norvegia, a examinat 19 tipuri diferite de PFAS la 420 de băieți și 618 fete cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani. Echipa de cercetare a utilizat ultrasunete pentru a măsura dezvoltarea sânilor la fete și dimensiunea testiculelor la băieți. Au constatat că băieții expuși la niveluri mai mari de PFAS aveau testicule mai mici, în timp ce fetele aveau o dezvoltare mai puțin avansată a sânilor în aceleași condiții.
Studiile anterioare au indicat, de asemenea, o legătură între PFAS și întârzierea pubertății, dar până acum informațiile se bazau în principal pe auto-raportări.
Dr. Forthun, doctorand la Spitalul Universitar Haukeland din Bergen și autorul principal al studiului, a subliniat că acesta este primul studiu care utilizează ultrasunete ca o metodă obiectivă pentru a explora legătura dintre PFAS și dezvoltarea pubertară.
Descoperirile acestui studiu ar putea influența viitoarele reglementări privind utilizarea PFAS. Echipa de cercetare intenționează să investigheze și modul în care PFAS influențează hormonii implicați în pubertate și compoziția corporală a copiilor din Norvegia pentru a obține mai multe informații despre aceste efecte nocive potențiale.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.