Sursa: economedia.ro

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) anunță că va finaliza într-un timp record construcția unui parc fotovoltaic în Valea Călugărească. Acest proiect reprezintă prima investiție realizată din fonduri PNRR de către o companie energetică de stat din România. SAPE își propune să devină un producător semnificativ în domeniul energiei regenerabile, având în plan instalarea a 100-150 MW în surse regenerabile de energie până în anul 2026!

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) anunță că va finaliza, în luna mai 2024, construcția unui parc fotovoltaic în Valea Călugărească, jud. Prahova, reprezentând prima investiție realizată din fonduri PNRR de către o companie energetică de statul român.

Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 35 de milioane de lei, din care circa 7,5 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

SAPE, în calitate de producător de energie verde, continuă să se implice activ în dezvoltarea capacităților de producere a energiei din surse regenerabile. Proiectul de construcție a parcului fotovoltaic, intitulat ”Stație de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice și rețea de transport energie electrică în sistemul național – CEF 4.9995 MW”, a fost demarat în august 2023, iar în prezent se află în ultima etapă de finalizare a lucrărilor. Astfel, parcul fotosolar este programat să devină funcțional în luna aprilie, după doar 8 luni de la demararea proiectului.

Bogdan Nicolae Stănescu, președintele directoratului SAPE, a subliniat că acest proiect este o dovadă clară că și companiile în care statul român este acționar pot fi exemple de rapiditate și bune practici în implementarea proiectelor de dezvoltare. Lucrările sunt executate de către asocierea SC General Me.El Electric SRL și SC Electro-Alfa International SRL, sub supravegherea consultantului Popp & Asociații Management.

Parcul fotovoltaic, cu o capacitate de 5 MW, se află în satul Dârvari, comuna Valea Călugărească, și se alătură altor proiecte de energie regenerabilă deținute de SAPE, printre care două parcuri eoliene și un alt parc fotovoltaic.

SAPE urmărește să devină un producător semnificativ în domeniul energiei regenerabile, având în plan instalarea a 100-150 MW în surse regenerabile de energie până în anul 2026.

În plus, compania are în vedere achiziția de centrale regenerabile în funcțiune sau pregătite pentru construcție și planifică suplimentarea capacității de producție în surse regenerabile, inclusiv prin dezvoltarea centralei hidroelectrice Tarnița-Lăpuștești.

Prin aceste inițiative, SAPE contribuie la obiectivele de combatere a schimbărilor climatice și de tranziție către o economie verde, în conformitate cu angajamentele asumate de România în cadrul Pactului Verde și al Uniunii Europene.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *