Locuitori afroamericani din patru state americane – North Carolina, Virginia, Alabama și Pennsylvania – au raportat primirea unor SMS-uri anonime la scurt timp după alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite, în care li se cerea să „se prezinte pe plantație pentru a aduna bumbac”, potrivit NAACP (National Association for the Advancement of Colored People). Organizația a condamnat ferm această încercare de evocare a perioadei sclaviei, subliniind că este un semn al unei realități tulburătoare, alimentată de retorica urii a fostului președinte.
Derrick Johnson, președintele NAACP, a denunțat aceste mesaje, afirmând că reprezintă o manifestare directă a urii și rasismului care a fost încurajat și, uneori, adoptat de politicieni de-a lungul timpului. Expeditorul acestor SMS-uri rămâne necunoscut, iar FBI a anunțat că este „la curent” cu această campanie, fără însă a detalia dacă a deschis o anchetă oficială.
Potrivit unui articol recent al presei americane, mesajele au fost trimise unor tineri afroamericani, inclusiv studenți de la Universitatea Alabama. Unele dintre ele erau semnate de „un susținător al lui Donald Trump” și conțineau mesaje de un conținut profund rasist. Un exemplu al unui astfel de mesaj, publicat pe rețelele de socializare, spunea: „Ai fost selectat să fii sclav în casă pe plantația din Abingdon”.
Joshua Martin, un utilizator de internet, a condamnat aceste mesaje, adăugând că oamenii care le trimit simt că au acum „aripi” să își exprime public ura pe care o aveau în privat. Margaret Huang, conducătoarea asociației Southern Poverty Law Center, a subliniat că acest tip de comportament nu este doar o insultă la adresa drepturilor civile, ci și un simptom al unei societăți care încă nu a depășit rasismul.
Deși Donald Trump și-a construit campania pe o retorică autoritaristă și anti-imigranți, aceste mesaje reflectă un fenomen mult mai larg de ură și rasism care continuă să afecteze comunitățile afroamericane din Statele Unite. Conform datelor FBI, în 2023, au fost înregistrate 11.447 de crime motivate de ură în America, dintre care mai mult de jumătate au fost motivate de ură etnică, iar 30% dintre victimele acestor crime au fost afroamericani.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews