Sursă: Shutterstock

Peste 70% dintre dezvoltatorii imobiliari din România se confruntă cu un risc semnificativ de insolvență, pe fondul amplificării provocărilor generate de scăderea vânzărilor din domeniul imobiliar și a creșterii taxelor. Datoriile acestora au atins peste 100 de miliarde de lei în 2023, în contextul majorării costurilor operaționale și a agravării blocajului financiar, conform unei analize realizate de firma de consultanță Frames.

Conform analizei datelor financiare din 2022, raportate la Ministerul Finanțelor, și evoluției afacerilor în 2023, aproape 70% dintre cele 7158 de firme cu cod CAEN 4110 au înregistrat un risc foarte ridicat de insolvență, în timp ce alte 3,63% se confruntă cu un risc semnificativ de blocaj economic.

Încă 3,38% dintre companii se aflau într-un interval de risc considerat mediu pentru insolvență, în timp ce 22% prezentau un nivel redus sau foarte redus de dificultăți financiare.

Situția cea mai delicată se înregistrează în București, unde din cei 3000 de dezvoltatori imobiliari, peste 2300 se confruntă cu un risc considerabil și foarte ridicat de insolvență.

În clasamentul județelor cu dificultăți, Cluj se află pe locul secund, având 623 de firme, dintre care 453 întâmpină probleme semnificative. Urmează Timiș, cu 569 de companii (383 cu un risc mare și foarte mare de insolvență), și Constanța, unde există 292 de dezvoltatori imobiliari, dintre care 217 prezintă un risc major de insolvență.

Mai multe informaţii găsiţi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *