logo
RNTV Live

Situatia aeronavei românești Legend Airlines sechestrată în Franța: Destinul pasagerilor indieni

legend_airlines
Theo Tănăsescu

Cei 25 de pasageri indieni aflați la bordul aeronavei companiei charter românești Legend Airlines, care a fost imobilizată săptămâna trecută în Franța din cauza unei suspiciuni de trafic de persoane, și-au obținut eliberarea marți. Aceștia au solicitat azil politic în Franța. În paralel, autoritățile indiene au demarat o anchetă privind traficul de ființe umane, conform informațiilor furnizate de agențiile France Presse și Reuters, citate de Agerpres.

Judecătorul a hotărât să-i elibereze pe cei 25 de pasageri indieni din motive procedurale, deoarece poliția de frontieră nu a respectat termenul legal pentru a solicita prelungirea cu încă opt zile a reținerii acestora în zona de așteptare. Prin urmare, aceștia se află acum în libertate, cu toate că se află în mod ilegal pe teritoriul francez. Printre aceștia se numără 5 minori, care au fost predați autorităților sociale franceze.

Acei 25 de pasageri sunt parte a unui grup de 303 cetățeni indieni care au luat avionul companiei charter românești Legend Airlines în Emiratele Arabe Unite, cu destinația Managua, capitala statului Nicaragua.

Aeronava a fost reținută joi trecută în timpul unei opriri pentru realimentare la Aeroportul Vatry, situat în apropiere de Paris, în urma unei sesizări anonime privind un presupus caz de trafic de ființe umane.

În final, această acuzație nu a fost reținută, deoarece cei 303 cetățeni indieni, inclusiv cei 11 minori neînsoțiți, par să se fi îmbarcat voluntar la bordul aeronavei. Două persoane suspectate că ar fi traficanți au fost inițial reținute de autoritățile franceze, dar au fost ulterior eliberate și plasate sub statutul de “martor asistat” în cadrul anchetei, un statut intermediar între cel de martor și cel de suspect învinuit. Același avion a decolat către orașul indian Bombay luni, având la bord 276 de pasageri.

În același timp, autoritățile indiene din statul Gujarat, de unde provine o parte din grupul celor 303 indieni, au demarat o investigație pentru a clarifica această situație. Suspiciunea este că aceștia ar fi intenționat să părăsească Nicaragua și să se îndrepte către SUA în calitate de migranți ilegali.

Investigația are ca scop principal identificarea persoanelor care le-au facilitat călătoria. Avocata companiei Legend Airlines, Liliana Bakayoko, a refuzat să divulge informații despre cine a contractat zborul charter, invocând confidențialitatea contractuală. Conform unui oficial indian, cele 303 de persoane au ajuns în Emiratele Arabe Unite în momente diferite, în scopuri turistice, și s-au adunat ulterior pentru a începe călătoria către Nicaragua.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor