Autoritățile din România au încercat de mai mulți ani să încurajeze utilizarea medicamentelor generice și biosimilare, cu rezultate limitate până în prezent. Cu toate acestea, aceste medicamente mai accesibile au adus economii semnificative la bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a dezvăluit că medicamentele generice și biosimilare introduse pe piața românească în ultimii opt ani au generat economii de peste 1 miliard de euro la bugetul CNAS, contribuind la creșterea accesului pacienților la tratamente inovatoare.
În perioada 2015-2022, au fost lansate mai mult de 1.000 de medicamente generice și biosimilare, determinând economii de costuri de 1,071 miliarde de euro, care au fost utilizate pentru compensarea medicamentelor inovatoare cu prețuri ridicate. Aproximativ 60% din aceste economii au fost generate de medicamentele generice din domenii terapeutice precum oncologia, cardiologia, diabetul și neurologia.
Potrivit APMGR, se estimează că medicamentele generice și biosimilare care vor fi introduse pe piață în următorii doi ani vor avea un impact pozitiv de 345 milioane de euro asupra bugetului pentru următorii cinci ani. Această influență benefică se datorează faptului că, în primul an de la intrarea pe piață, prețul medicamentelor generice scade cu aproximativ 40%. După patru ani de la lansare, prețul acestora scade cu 76%.
În prezent, medicamentele biosimilare reprezintă doar 10% din piața medicamentelor biologice, indicând potențialul lor semnificativ de creștere și optimizare a bugetului, pentru a asigura accesul pacienților la tratamente.
APMGR a subliniat, de asemenea, că, în ciuda investițiilor în creștere continuă, ponderea producătorilor locali de medicamente în piața farmaceutică din România are o tendință de scădere în ultimii ani.
În România, există în prezent aproape 2.500 de medicamente generice și peste 100 de medicamente biosimilare. Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale medicamentelor originale al căror brevet a expirat. Acestea sunt considerate la fel de eficiente ca și medicamentele originale.
Medicamentele biosimilare sunt produse biologice care nu mai sunt protejate de brevete și oferă alternative mai accesibile la medicamentele biologice de referință.
De asemenea, contractul-cadru care a intrat în vigoare în iulie 2023 impune prescrierea medicamentelor biosimilare pentru cel puțin 50% dintre pacienți, însă APMGR a atras atenția cu privire la scăderea numărului de medicamente generice și biosimilare eliberate recent, sub procentul de 60%.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.