Sistemul de avertizare si alarmare a populatiei in situatii de urgenta din Ploiesti a intrat intr-un amplu proces de modernizare. Mai exact, dintre cele aproximativ 90 de sirene din municipiu, doar o parte sunt automatizate. Restul, in caz de necesitate, se actioneaza manual, iar pentru inceput cinci astfel de sisteme vor fi inlocuite. Reprezentantii din primarie vor ca prin intermediul acestui proiect toate sirenele din oras sa fie schimbate, cu unele noi. Important, spun specialistii, este ca oamenii sa cunoasca fiecare sunet in parte, in functie de situatia de urgenta pentru care este activat.
Asa suna alarma la dezastre, care se compune din cinci sunete, cu pauza de cate zece secunde intre ele. Sirenele montate in toate orasele si comunele sunt activate doar in cazul unor situatii de urgenta, ori pentru exercitii. Doar ca la Ploiesti, de pilda, o parte dintre acestea nu pot fi actionate automat, ceea ce inseamna ca alarmarea populatiei nu poate fi facuta in timp util. Tocmai de aceea primaria modernizeaza sistemul de avertizare.
Din totalul de aproximativ 90 de sisteme, mai putin de jumatate sunt automatizate, iar restul sunt manuale.
Avand in vedere ca sirenele vor fi schimbate, ulterior specialistii vor face si probe, ceea ce inseamna ca in municipiu pot fi actionate sistemele doar pentru verificare functionalitatii lor.
Echipa de implementare a acestui proiect spera ca pana la finalul saptamanii sirenele manuale sa fie schimbate cu cele automatizate.