Sterilizari gratuite. Comunicat de presa/ sursă foto lumeaAnimalelor.ro

În fiecare an, pe 28 septembrie, se marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Rabiei, stabilită de Alianța Mondială pentru Controlul Rabiei

Rabia, cunoscută și sub denumirea de turbarea, este o boală infecțioasă mortală care afectează mamiferele, inclusiv câinii și oamenii. Deși unele țări sunt considerate ferite de rabie, riscul de infectare persistă în multe alte state din întreaga lume. Află în continuare tot ce trebuie să știi despre rabia la câini.

Simptome de rabie la animale

Rabia este o boală virală fatală care poate infecta nu doar câinii și alte mamifere, ci și păsările și oamenii. În unele țări, precum Germania, există o interdicție de a trata animalele suspecte de rabie, ceea ce face ca boala să fie întotdeauna fatală pentru câini. De aceea, este crucial să îți protejezi câinele de această boală periculoasă.

Rabia este o zoonoză cunoscută din cele mai vechi timpuri, fiind răspândită în principal de câini și de animalele sălbatice. Oamenii și animalele se pot infecta reciproc cu această boală. Pe lângă câini, și alte animale, cum ar fi pisicile, vitele și porcii, pot contracta rabie. Animalele și oamenii care trăiesc în zone endemice sau care au contact frecvent cu animale sălbatice au un risc mai mare de infectare.

Rabia la pisici

La pisici, perioada de incubație a virusului este în general mai scurtă decât la câini, durând de obicei între trei și opt săptămâni. Moartea survine de obicei în zece zile de la apariția primelor semne. Viteza cu care se dezvoltă semnele clinice depinde de:

  • Locul de infectare: Cu cât mușcătura este mai aproape de creier și măduva spinării, cu atât virusul ajunge mai repede la țesutul nervos și provoacă simptome.
  • Severitatea mușcăturii
  • Cantitatea de virus injectată prin mușcătură

Simptome la câini

La câini, perioada de incubație pentru rabie variază între două și 24 de săptămâni, depinzând de locul mușcăturii. Virusurile rabiei se răspândesc de-a lungul căilor nervoase, astfel încât apar semne diferite ale bolii în timp. Veterinarii împart simptomele în trei stadii:

  • Faza prodromală
  • Faza de excitare
  • Faza de paralizie

Un câine viu nu poate fi diagnosticat complet, iar suspiciunea se bazează pe anamneză și simptome neurologice tipice, mai ales dacă câinele nu a fost vaccinat. Metodele obișnuite de detectare a virusului la animalele vii sunt dificil de evaluat, astfel că diagnosticul fiabil se face doar post-mortem, prin examinare patologică, inclusiv:

  • Examen histologic: Identificarea corpusculilor Babeș-Negri în țesutul cerebral
  • Detectarea directă a virusului: Metode de biologie moleculară, cum ar fi PCR în timp real
  • Detectarea indirectă a virusului: Imunofluorescență (IF)

Ce trebuie să faci dacă animalul tău a fost mușcat

Dacă animalul tău a fost mușcat, du-l imediat la veterinar. Este recomandată revaccinarea de urgență, chiar dacă este la zi cu vaccinurile, și monitorizarea atentă. În cazul animalelor nevaccinate expuse unui animal confirmat cu rabie, se recomandă eutanasia sau izolarea strictă timp de șase luni.

Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat

Spală rana cu apă și săpun timp de 15 minute, apoi dezinfecteaz-o cu un produs pe bază de etanol sau iod. Contactează imediat medicul și explică circumstanțele mușcăturii. Urmează recomandările medicului pentru măsurile profilactice necesare. Dacă este posibil, capturează animalul fără a-l atinge direct sau notează descrierea acestuia.

Vaccinarea câinilor și pisicilor împotriva rabiei

Prima doză de vaccin antirabic se administrează după vârsta de trei luni, atât la câini, cât și la pisici. Revaccinarea anuală este esențială și se face imediat după o eventuală mușcătură a unui alt animal. Rabia este o boală mortală care poate fi prevenită doar prin vaccinare regulată. Este crucial să îți protejezi animalele de companie și să te prezinți imediat la medic în cazul unei mușcături.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *