Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor. Tradiţii şi obiceiuri
Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor. Tradiţii şi obiceiuri.
Emoţii mari astăzi pentru copii. În această seară copiii îşi lustruiesc ghetele, aşteptându-l pe Moş Nicolae. Cei care au fost cuminţi vor primi cadouri, cei care au fost neascultători..vor primi câte o nuieluşă.
Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept.
Nicolae a fost un creștin prigonit și închis pentru credință. Ideea de dărnicie vine din povestea a 3 fete sărmane, care nu se puteau mărită, pentru că nu aveau zestre. Nicolae le-a dat 3 pungi cu galbeni, ca să nu cadă în păcatul desfrâului.
Moş Nicolae în lume
În Germania, tradiţia sărbătoririi Moşului Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creştină a Sfântului Nicolae, care este văzut de germani ca un bătrân care poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână. Pe lângă ghetuţe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care îşi aştern toate dorinţele şi câţiva morcovi pentru caii moşului. Se mai spune că Moş Nicolae are cu el o carte în care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Dacă n-au fost cuminţi, copiii primesc nuieluşe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moş Nicolae şi colindă casele vecine, pentru a primi dulciuri.
Copiii din Franţa, în ajun, lasă pentru Moş Nicolae un pahar de vin iar pentru măgăruşul lui, morcovi şi puţin zahăr. În ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. Îndeosebi în regiunile din estul Franţei, cei mici ştiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgăruş, alături de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), înveşmântat în negru. Dacă Moş Nicolae lasă daruri copiilor buni, Pere Fouettard este cel care-i mustră pe copiii care n-au fost cuminţi, altoindu-i cu o nuieluşă.
Foto cu carater ilustrativ