logo
RNTV Live

Sezonul alegerilor rectorilor în universitățile românești pentru următorii 5 ani începe

alegeri
Tudor Teodora

Alegerile pentru funcția de rector desfășurate luni la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, unde rectorul în exercițiu, Anca Buzoianu, a candidat pentru un nou mandat, marchează debutul sezonului alegerilor pentru conducerea instituțiilor românești de învățământ superior. Procesele electorale vor avea loc, în marea lor majoritate, pe parcursul următoarelor patru luni.

După scrutinul de la UMF Cluj-Napoca, se pregătesc pentru alegeri în prima parte a lunii decembrie, printre altele, Universitatea din București, Politehnica din București și UMF Carol Davila, dar și Universitatea de Vest din Timișoara și alte instituții din țară.

La Universitatea din București, perioada de depunere a candidaturilor s-a încheiat luni, iar campania electorală a început deja de mai multe săptămâni. La Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, formată în acest an prin fuziunea dintre Politehnica și Universitatea din Pitești, încă se desfășoară perioada de depunere a candidaturilor.

La multe dintre universitățile românești, este de așteptat ca rectorii în exercițiu – inclusiv cei care au avut deja mai multe mandate – să candideze pentru încă cinci ani în funcție. Noua Lege a învățământului superior permite maximum două mandate de cinci ani pentru rectori, fără a lua în considerare mandatele anterioare.

În cazul UMF Iuliu Hațieganu – Cluj-Napoca, alegerile pentru funcția de rector au avut loc luni, iar Anca Dana Buzoianu, rectorul în exercițiu, a fost singurul candidat. Rezultatele votului urmează să fie validate de către Senatul universității, iar Buzoianu a confirmat pentru Edupedu.ro că a fost realeasă, având o prezență la vot de peste 80% în cadrul instituției.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor