Specialistii sistemului antigrindina de la Electromecanica spun ca in sezonul 2023 s-au lansat cele mai multe rachete. Numai in Prahova, din cele 12 puncte de tragere, care acopera peste 240 de hectare, pana in prezent s-au tras aproape 480 de rachete. Iar sezonul este departe de a se fi incheiat. De pilda, numai intr-o zi a lunii august s-au trimis inspre celulele care pot provoca pagube 120 de proiectile.

Este stare de alerta in punctul de comanda al centrului antigrindina de la Electromecanica. Inca de la inceputul sezonului, unul atipic, au fost lansate intr-un sezon rachete folosite in mod normal in aproape doua. Mai exact 479 de proiectile, la nivelul celor 12 puncte de tragere, din Prahova.

Cifrele specialistilor arata ca, desi este in plina desfasurare sezonul de combatere a caderilor de grindina aprilie – octombrie, pana acum fenomenele meteo extreme au facut ca numarul proiectilelor folosite sa fie unul foarte mare.

Asa ca la centrul de comanda al Unitatii Pilot de Combatere a Caderilor de Grindina de la Ploiesti, lucratorii sunt tot timpul in alerta.

Chiar daca sezonul fenomenelor meteo extreme este pe sfarsit, asta nu inseamna ca putinele evenimente de acest fel nu pot fi unele violente.

In sezonul trecut de la centrul de lansare s-au tras peste 570 de rachete. Avantajul specialistilor de la punctul de comanda din Ploiesti este ca pot observa la nivelul tarii si trei radare ale ANM, ce sunt actualizate la mai putin de 8 minute, atfel ca timpul de actiune al rachetelor se diminueaza considerabil, in caz de alerta.

By Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *