Luni, Senatul a adoptat proiectul care îi conferă Guvernului puterea de a emite ordonanțe simple pe durata vacanței parlamentare. Votul a înregistrat 61 de voturi „pentru”, 17 „împotrivă” și 14 abțineri.

Conform documentului adoptat, Guvernul este abilitat să emită ordonanțe în domenii care nu sunt reglementate de legi organice, în intervalul cuprins între încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2023 și reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinara a anului 2024.

Proiectul de lege precizează că domeniile de reglementare pentru care Executivul poate emite ordonanțe în perioada vacanței parlamentare includ finanțe și economie, dezvoltare, lucrări publice și administrație, muncă și solidaritate socială, afaceri interne, sănătate, agricultură, transporturi și infrastructură, cultură, investiții și proiecte europene, prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Potrivit actului normativ, ordonanțele emise de Guvern trebuie să fie supuse aprobării Parlamentului, în conformitate cu procedurile legislative, până la reluarea activităților legislative în prima sesiune ordinara a anului 2024. Încălcarea acestui termen atrage încetarea efectelor ordonanței.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *