Proiectul de lege adoptat de Senat vizează modificarea și completarea Codului fiscal în conformitate cu prevederile Directivei europene privind sistemul comun al TVA. Acesta are scopul de a aduce clarificări privind termenele de depunere a declarațiilor aferente regimurilor speciale menționate în Codul fiscal.

Iată câteva puncte cheie din proiectul de lege:

  1. Termenele de depunere a declarațiilor: Proiectul propune clarificarea prevederilor referitoare la termenele de depunere a declarațiilor aferente regimurilor speciale menționate la art. 314, 315 și 315^2 din Codul fiscal. Mai exact, se specifică ultima zi calendaristică a fiecărei luni pentru depunere, chiar dacă aceasta este nelucrătoare. Aceasta este o schimbare față de varianta actuală a Codului fiscal, care permite depunerea declarațiilor până la finalul lunii următoare perioadei fiscale acoperite.
  2. Evitarea situațiilor neclare: Prin aceste modificări, se urmărește evitarea situațiilor în care, deși declarația a fost depusă în termen conform legislației din România, legislația din statele membre de consum ar putea considera că termenul a fost depășit. Acest lucru ar putea duce la aplicarea de dobânzi și penalități persoanelor impozabile care aplică regimul special în România.
  3. Abrogarea prevederilor privind reprezentantul fiscal: Proiectul propune abrogarea prevederilor referitoare la posibilitatea desemnării unui reprezentant fiscal autorizat în cazul anumitor categorii de importuri în România de bunuri care au fost transportate dintr-un teritoriu terț.
  4. Accize pentru gazele naturale utilizate în scop tehnologic: Se introduc dispoziții similare cu cele aplicate energiei electrice pentru accizele aplicate producției de gaze naturale utilizate în scop tehnologic.

Transpunerea în legislația națională a directivei europene privind TVA este menită să aibă un impact favorabil asupra mediului de afaceri, furnizând autorităților fiscale mai multe informații pentru a detecta frauda în comerțul electronic și pentru a colecta TVA suplimentară.

Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *