După asigurări repetate din partea autorităților statului că România are suficiente stocuri de produse alimentare pentru asigurarea consumului intern, un proiect de ordonanță de urgență fără precedent aduce noi obligații pentru producători. Cu scopul realizării unei „monitorizări centralizate”, noile reglementări ar obliga producătorii, depozitarii și comercianții de produse agricole și alimentare să raporteze lunar stocurile către stat.
Potrivit senatorului PSD Prahova, Laura Moagher, proiectul OUG este o măsură de prevenire pentru riscurile viitoare în actualul context global. Totodată, senatorul prahovean a ținut să precizeze că nu sunt vizate animalele sau produsele agro-alimentare din gospodăriile individuale sau din firmele mici (cu suprafețe comerciale de sub 400 mp) sau cele care au activități de alimentație publică.
” Este o măsură de prevenire pentru riscurile viitoare în actualul context global. Ministerul Agriculturii a propus această bază de date actualizată în timp real, astfel încât România să fie pregătită și să poată acționa eficient în cazul unor crize globale, cum s-a întâmplat în timpul pandemiei sau cum se întâmplă în contextul războiului din Ucraina în care au fost afectate lanțurile internaționale de aprovizionare. În cazul creșterii cererii pentru anumite produse agro-alimentare, pe plan regional sau internațional, statul român va avea o imagine precisă a situației din țară astfel încât să ia măsuri eficiente, cum ar fi creșterea procesării pentru produsele în cauză.Datele vizează doar firmele cu stocuri mai mari de 10-25 tone pentru fiecare produs vizat. (25 de tone de cereale, 10 tone pentru fructe sau legume, inclusiv cartofi, 20 de tone de semințe de oleaginoase, 10 tone de leguminoase pentru furajare 300 de kg de plante aromatice, 50 de kg de miere).Deci nu sunt vizate animalele sau produsele agro-alimentare din gospodăriile individuale sau din firmele mici (cu suprafețe comerciale de sub 400 mp) sau cele care au activități de alimentație publică (ex. restaurantele).Datele înregistrate în această bază de date sunt supuse secretului comercial. Deci niciun operator economic nu va putea afla care sunt stocurile altor operatori concurenți.Sunt vizate stocurile existente pe tot lanțul comercial: la producătorii agricoli, la procesatori și la comercianți.Raportarea se va face online, prin intermediul unei platforme dedicate gestionată de MADR.Raportarea se va face lunar, până în data de 15 ale lunii pentru stocurile existente în ultima zi din luna precedentă”, a scris senatorul Laura Moagher pe pagina personală de Facebook.