Sursă foto: Spitalul Militar

Potrivit celui mai cuprinzător studiu pe această temă din ultimii 15 ani, oamenii care au probleme de vedere, dar nu poartă ochelari sau nu se tratează pentru afecțiunile oftalmologice, prezintă un risc crescut de a dezvolta demență.

Cercetările publicate în jurnalul JAMA Ophthalmology sugerează că îmbunătățirea vederii, prin purtarea ochelarilor sau efectuarea intervențiilor chirurgicale, cum ar fi operația de cataractă, poate contribui la prevenirea demenței. Această constatare devine tot mai relevantă având în vedere că în SUA peste 5 milioane de oameni suferă de demență și se estimează că acest număr va crește la 14 milioane până în 2060, conform Centrului American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Studiul a implicat 2.967 de persoane cu vârsta de 71 de ani și peste, care au fost supuse testelor de vedere pe tablete ca parte a Studiului Național de Sănătate și Tendințe de Îmbătrânire din SUA din 2021. Participanții au răspuns la întrebări despre cogniție și demență, iar testele de vedere au evaluat capacitatea lor de a vedea obiecte din apropiere, de departe și cu contrast redus.

Concluziile studiului au arătat că 12% dintre participanți au dezvoltat demență, având o vârstă medie de 77 de ani. Cercetătorii au observat că în rândul persoanelor cu probleme de vedere necorectate existau proporții mai mari de demență:

  • 22% dintre cei care aveau dificultăți în a vedea obiectele din apropiere au avut demență.
  • 33% dintre cei cu dificultăți moderate sau grave în a vedea obiectele de departe au avut demență.
  • 26% dintre cei cu sensibilitate redusă la contrast au avut demență.

Persoanele care prezentau mai multe probleme de vedere aveau un risc și mai mare de a dezvolta demență.

Cercetătorii au subliniat că aceste descoperiri reprezintă prima actualizare majoră a datelor referitoare la legătura dintre vedere și demență în ultimii 15 ani. Într-un comentariu alăturat studiului, profesorul de oftalmologie de la Johns Hopkins Medicine, Sheila West, a subliniat importanța explorării continue a acestei legături, deoarece există posibilitatea ca aceasta să nu fie doar o chestiune de schimbări în creier. Pierderea vederii poate conduce la izolare socială, dificultăți în citire și o scădere generală a stimulării personale și sociale, toate acestea fiind factori de risc pentru declinul cognitiv.

Autorii studiului au subliniat necesitatea unor studii suplimentare pentru a evalua cum influențează optimizarea vederii declinul cognitiv și riscul de demență.

Recent, oamenii de știință americani au descoperit că și constipația cronică poate fi un indicator al declinului cognitiv, adăugând astfel o altă perspectivă asupra legăturii dintre constipație și demența Alzheimer.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), boala Alzheimer este cea mai comună cauză de demență, reprezentând până la 70% din cazurile de demență la nivel mondial. Numărul persoanelor afectate de această boală se estimează că este de aproximativ 24 de milioane, iar acest număr crește aproape dublu la fiecare 20 de ani.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro...

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *