Pentru mulți indivizi, uitarea cheilor sau dificultatea în planificarea sarcinilor pot părea parte normală a procesului de îmbătrânire, dar aceste scăpări pot, de fapt, să fie semne ale unui aspect mai grav: deficiența cognitivă ușoară (MCI), care ar putea reprezenta un prim semn al bolii Alzheimer.

Regretabil, majoritatea persoanelor cu MCI nu sunt conștiente de acest lucru, ceea ce le împiedică să beneficieze de măsuri preventive sau de noile tratamente, cum ar fi un medicament recent aprobat pentru boala Alzheimer, care ar putea încetini evoluția acestei afecțiuni devastatoare.

Acestea sunt concluziile a două studii recente realizate în paralel de cercetătorii de la Colegiul de Litere, Arte și Științe Dornsife al Universității din California (USC).

În primul studiu, publicat în revista Alzheimer’s Research & Therapy, cercetătorii americani au analizat date provenind de la peste 40 de milioane de beneficiari Medicare cu vârsta de 65 de ani și peste și au comparat proporția persoanelor diagnosticate cu MCI cu rata așteptată în această grupă de vârstă.

Au constatat că mai puțin de 8% dintre cazurile așteptate au fost efectiv diagnosticate. Cu alte cuvinte, din cele aproximativ 8 milioane de persoane care, din punct de vedere demografic, ar fi trebuit să aibă MCI, doar aproximativ 7,4 milioane au fost identificate ca atare.

„Scopul acestui studiu este să sensibilizeze cu privire la această problemă”, explică Soeren Mattke, directorul departamentului de sănătate al creierului de la Centrul pentru Cercetări Economice și Sociale al USC Dornsife, care a condus aceste cercetări.

Există o diferență semnificativă între procesul normal de îmbătrânire și declinul cognitiv patologic, iar identificarea timpurie a acestui ultim aspect ar putea ajuta la identificarea pacienților care ar putea beneficia de noile tratamente pentru Alzheimer.

Prevalența MCI este influențată de factori socio-economici și clinici, arată autorii studiilor. Persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare, diabet, hipertensiune și alte probleme de sănătate prezintă un risc mai mare de declin cognitiv, inclusiv demență.

Aceste afecțiuni de sănătate sunt mai răspândite în rândul grupurilor istoric dezavantajate, cum ar fi persoanele cu nivel scăzut de educație, grupurile etnice precum afro-americani și hispanici.

Cercetătorii au observat că identificarea MCI a fost și mai puțină în aceste grupuri, ceea ce ridică îngrijorări, deoarece povara globală a bolii este mai mare în aceste populații. „Ei sunt loviți de două ori: au un risc mai mare, dar ratele de detectare sunt mai scăzute”.

Un al doilea studiu, publicat în Jurnalul de Prevenire a Bolii Alzheimer, a analizat date de la 200.000 de medici de familie și a constatat că 99% dintre aceștia au subdiagnosticat MCI.

„Există cu adevărat doar o fracțiune mică de medici care pot diagnostica MCI într-un stadiu suficient de precoce pentru a permite terapiei să aibă un impact maxim”, explică Mattke. MCI nu generează dizabilități, spre deosebire de demență, care reprezintă o afectare cognitivă mult mai severă.

În cazul MCI, problemele de funcționare în activitățile zilnice sunt, de obicei, mai sporadice, afirmă Soo Borson, profesor și medic de familie la Școala de Medicină Keck a USC, director al Centrului BOLD pentru detectarea timpurie a demenței, care nu a fost implicat în studiile menționate.

MCI se poate manifesta în diverse moduri, cea mai cunoscută fiind uitarea.

Cu toate acestea, alte forme pot afecta abilitatea de a îndeplini sarcini cotidiene sau capacitatea de a rezolva sarcini care erau mai ușoare anterior, cum ar fi gestionarea finanțelor sau plata facturilor online.

Există, de asemenea, o variantă comportamentală, în care pot apărea modificări ușoare ale personalității. Aceste forme diverse pot coexista adesea. Este important să se înțeleagă că MCI se referă la un nivel de funcționare cognitivă și nu la o boală specifică, spun experții.

Având în vedere avansurile recente în tratamentul celei mai frecvente cauze a MCI, respectiv boala Alzheimer, există o urgență crescută de a îmbunătăți identificarea MCI. Există mai multe motive pentru care MCI este subdiagnosticată pe scară largă în Statele Unite, susțin autorii studiilor.

Unul dintre motive ar putea fi că persoanele în cauză nu sunt conștiente de problema lor sau nu se simt îngrijorate de ea. De asemenea, medicii pot să nu observe semnele subtile ale MCI sau să le observe, dar să nu introducă corect codurile de diagnostic în fișele medicale ale pacienților.

De asemenea, în multe cazuri, timpul alocat unei vizite la medic nu este suficient pentru a discuta sau evalua starea de sănătate a creierului, cu excepția situațiilor în care aceasta a fost programată expres. Detectarea tulburărilor cognitive nu este o sarcină dificilă,

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *