logo
RNTV Live

Șeful unui spital de Boli Infecțioase a criticat optimismul lui Rafila legat de infecțiile respiratorii, subliniind că “Terapia Intensivă este plină”

rosurafila1
Constantin Corina

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, critică declarațiile făcute de ministrul sănătății, Alexandru Rafila, la finalul lunii ianuarie, când acesta a estimat că începând cu prima săptămână din februarie “numărul acestor viroze va începe să scadă, este o evoluție așteptată”. Roșu a adăugat că “Terapia Intensivă este plină”

Medicul afirmă că la finalul săptămânii trecute Compartimentul de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași era în continuare plin de pacienți, iar jumătate dintre ei aveau gripă. Chiar dacă este vorba de cazuri de persoane care sunt de o vârstă înaintată sau au diferite comorbidități, care le fac mai vulnerabile în fața infecției, dr. Roșu spune că nu vor fi ultimii săi pacienți.

El evidențiază că nu e primul an în care Alexandru Rafila vine cu astfel de afirmații și că inclusiv în ianuarie 2023 acesta a spus că „în două săptămâni, epidemia de gripă se va încheia”. “Există semne mari de întrebare, destul de serioase, dacă tu, la nivelul Ministerului Sănătății, poți face prognoze că în două săptămâni va scădea numărul de cazuri. Nu poți face astfel de predicții din punctul de vedere al medicinei bazate pe dovezi. Dacă-mi permiteți, e ca și cum te-ai duce la o vrăjitoare și îți spune că-ți dezleagă ea viitorul. Trebuie mereu să lași o marjă de eroare pentru că nu poți să preconizezi când vine un val major de schimbare a temperaturii – cum s-a întâmplat acum”, a declarat dr. Florin Roșu.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase spune că încălzirea bruscă a temperaturii, dublată de o răcire la fel de bruscă ulterior a vremii, a dus la o creștere a numărului de prezentări la unitatea medicală. Chiar dacă raportările oficiale ale DSP Iași arată o scădere de circa 10% a numărului de infecții respiratorii identificate de la o săptămână la alta, dr. Florin Roșu spune că raportările sunt relevante, dar trebuie ținut cont că scăderea s-a înregistrat pe un număr deja foarte mare de cazuri, care se menține. “Cele «două săptămâni» de la Ministerul Sănătății au trecut de mult, iar dacă mai urmează un episod friguros după această încălzire a vremii, atunci iar va pica această teorie. Nu este normal, prognozele nu se fac așa, din punctul meu de vedere, mai ales când nu ai toate datele la dispoziție”, a mai spus managerul ieșean.

Conform ultimei raportări a Institutului Național de Sănătate Publică, publicată joi, 22 februarie, în ultima săptămână analizată, 12 – 18 februarie 2024, s-au înregistrat 110.041 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, infecții acute respiratorii ale căilor superioare și pneumonii), cu 9,3% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (100.705) și cu 14,1% mai puține cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (128.070). În ceea ce privește gripa, au fost 4.436 de cazuri tratate la nivel național, comparativ cu 2.954 de cazuri în aceeași săptămână a sezonului precedent, și cu 7.398 înregistrate în săptămâna precedentă. Cazurile de gripă clinică au fost raportate la nivelul întregii țări, cele mai multe fiind în municipiul București (664) și în județele Cluj (481), Brașov (365) și Prahova (300).

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor