Cu începerea sezonului gripal, este vital ca toată lumea să înceapă să planifice măsuri de protecție pentru ei înșiși și pentru cei dragi. Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), vaccinarea anuală împotriva gripei este cea mai eficace metodă de prevenire a gripei sezoniere, dar rata de acoperire a vaccinării în Europa este încă scăzută față de ținta de 75% stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Compania globală de sănătate Viatris a anunțat că a pus la dispoziția pacienților din România vaccinul său tetravalent împotriva gripei, Influvac® Tetra, pentru sezonul gripal 2023-2024. Acest vaccin conține tulpinile gripale recomandate de OMS pentru utilizarea în vaccinurile gripale din sezonul respectiv. Influvac® Tetra este destinat profilaxiei gripei, cu accent pe persoanele cu risc crescut de complicații.

Poate fi administrat adulților, adolescenților și copiilor cu vârsta de 6 luni și peste, iar utilizarea sa este permisă în timpul sarcinii. Vaccinul este disponibil în farmaciile obișnuite, necesitând o prescripție medicală de la medicul de familie sau de la un alt specialist.

Un sondaj online recent realizat de Viatris investighează motivațiile și obstacolele pentru vaccinarea antigripală în rândul persoanelor vaccinate și nevaccinate care trăiesc cu boli netransmisibile (BNT) în țări precum Franța, Italia, Spania, Germania, Polonia, Belgia, Portugalia și Republica Cehă.

În general, 61% dintre respondenți au exprimat o atitudine pozitivă față de vaccinarea antigripală, iar acest procent crește la aproape 90% în rândul pacienților cu BNT care au fost vaccinați împotriva gripei în ultimii doi ani. Cu toate acestea, 42% dintre persoanele care nu au fost niciodată vaccinate împotriva gripei nu și-au exprimat nicio opinie cu privire la acest subiect.

Gripa sezonieră poate afecta până la 50 de milioane de persoane în Europa în fiecare an, conform Uniunii Europene. Această afecțiune prezintă riscuri serioase pentru sănătate, în special pentru grupurile considerate cu un risc crescut, cum ar fi femeile însărcinate, copiii sub 6 ani, vârstnicii, persoanele cu BNT și personalul medical. Persoanele din jurul acestor grupuri pot, de asemenea, să transmită gripa, subliniind importanța vaccinării antigripale. Imunizarea anuală, de la copii la adulți, poate contribui la protejarea comunității.

Medicii de familie, specialiștii medicali și farmaciștii joacă un rol esențial în decizia persoanelor de a se vaccina împotriva gripei. Conform sondajului, recomandarea medicului de familie reprezintă un factor major în decizia de a se vaccina, fiind menționată de 61% dintre persoanele cu BNT vaccinate.

La nivel global, principalii factori care i-au determinat pe cei cu BNT să se vaccineze au fost recomandarea medicului de familie (61%), inițiativa personală (31%) și dorința de a se proteja de gripă din cauza afecțiunilor medicale existente (18%). Vaccinarea a fost considerată necesară pentru a reduce severitatea simptomelor gripale (80% la nivel global).

Cu toate acestea, există o mare nevoie de informare și educare cu privire la beneficiile vaccinării antigripale, mai ales în rândul persoanelor care nu s-au vaccinat. Cercetarea relevă că un procent semnificativ dintre persoanele nevaccinate nu au căutat sau nu au primit informații cu privire la vaccinare. Astfel, furnizarea de informații suplimentare cu privire la beneficiile vaccinării antigripale ar putea juca un rol crucial în creșterea ratei de vaccinare în rândul acestor persoane.

De asemenea, se poate observa că informațiile disponibile cu privire la beneficiile vaccinării sunt mai puțin cunoscute în rândul persoanelor nevaccinate. Aproximativ 1 din 5 dintre acești respondenți declară că nu știu nimic despre beneficiile vaccinării. Cu toate acestea, majoritatea respondenților se arată interesați să afle mai multe.

În ceea ce privește viitorul, aproape toate persoanele cu BNT vaccinate se arată deschise să primească vaccinul gripal în viitor (92%). Cu toate acestea, printre persoanele cu BNT nevaccinate, intenția de vaccinare scade semnificativ (33%). Cei care nu au fost vaccinați în trecut invocă convingerea că nu sunt predispuși la gripă (51%) și percepția că vaccinurile sunt ineficiente (37%) drept principale motive pentru nevaccinare.

Acest document evidențiază importanța vaccinării antigripale în prevenirea răspândirii gripei sezoniere și complicațiilor asociate. De asemenea, subliniază necesitatea continuării eforturilor de informare și educare cu privire la beneficiile vaccinării antigripale, în special în rândul persoanelor care nu s-au vaccinat anterior.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *