Secretele nașterii stelelor dezvăluite de telescopul James Webb. Imagini „uluitoare” ale unei pepiniere stelare din nebuloasa Orion, realizate de telescopul spațial James Webb, dezvăluie detalii complicate despre modul în care se formează stelele și sistemele planetare, relatează CNN.

Imaginile, publicate luni, aruncă lumină asupra unui mediu similar cu cel al propriului nostru sistem solar atunci când s-a format, în urmă cu peste 4,5 miliarde de ani. Observarea nebuloasei Orion îi va ajuta pe cercetătorii spațiali să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat în primul milion de ani de evoluție planetară a Căii Lactee, a declarat astrofizicianul Els Peeters de la Western University într-un comunicat de presă.

„Suntem impresionați de imaginile uluitoare ale nebuloasei Orion. Am început acest proiect în 2017, așa că am așteptat mai mult de cinci ani pentru a obține aceste date”, a spus Peeters.

„Aceste noi observații ne permit să înțelegem mai bine modul în care stelele masive transformă norul de gaz și praf în care se nasc”, a adăugat Peeters.

Inimile pepinierelor stelare precum Nebuloasa Orion sunt ascunse de cantități mari de praf stelar, ceea ce face imposibilă studierea a ceea ce se întâmplă în interior cu instrumente precum Telescopul spațial Hubble, care se bazează în principal pe lumina vizibilă.

Cu toate acestea, Webb detectează lumina infraroșie a cosmosului, ceea ce permite observatorilor să vadă prin aceste straturi de praf, dezvăluind acțiunea care se petrece în profunzimea Nebuloasei Orion, se arată în comunicat. Imaginile sunt cele mai detaliate și mai clare realizate din nebuloasă – care este situată în constelația Orion la 1.350 de ani-lumină de Pământ – și cea mai recentă ofertă a telescopului Webb, care a început să funcționeze în iulie.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații gasiți aici:GALERIE FOTO Noi imagini „uluitoare” ale telescopului James Webb dezvăluie secretele nașterii stelelor (g4media.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *