Sursă foto: Gov.uk

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a sugerat că Ucraina ar trebui să acorde mai multă recunoștință Occidentului pentru asistența acordată, în urma declarațiilor de nemulțumire ale președintelui Volodimir Zelenski, care a exprimat dezamăgirea că țării sale nu i s-a furnizat un calendar clar pentru aderarea la NATO.

„Indiferent dacă ne place sau nu, oamenii doresc să vadă puțină recunoștință”, a declarat Wallace în cadrul unei conferințe de presă la Vilnius, în timp ce era întrebat despre comentariile președintelui ucrainean, care a descris ca „absurd” să i se spună că Ucraina este binevenită în NATO fără a primi o perspectivă clară de aderare.

„Câteodată cerem țărilor să renunțe la propriile stocuri de arme. Uneori trebuie să convingem membrii Congresului american de pe Dealul Capitoliului”, a subliniat Ben Wallace.

La rândul său, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a afirmat în cadrul unui forum public organizat în cadrul summitului NATO că „poporul american merită recunoștință din partea guvernului SUA pentru disponibilitatea lor de a se implica, precum și din partea restului lumii”.

„SUA depun eforturi considerabile pentru a furniza capacități semnificative, asigurându-se că soldații curajoși ai Ucrainei dispun de muniție, apărare aeriană, infanterie, vehicule de luptă, echipamente de deminare și multe altele pentru a se putea apăra eficient împotriva agresiunii Rusiei și pentru a-și recâștiga teritoriul”, a subliniat Sullivan.

The Washington Post a relatat, citând surse diplomatice anonime, că declarațiile lui Zelenski – făcute pe Twitter marți, înaintea anunțului deciziilor luate de aliații NATO la Vilnius cu privire la Ucraina – au provocat furie în rândul membrilor delegației americane.

Miercuri, la Vilnius, Zelenski și-a temperat tonul și a declarat că înțelege că Ucraina nu poate adera la NATO în timp de război, dar ar fi fost ideal să primească o invitație de aderare la Alianță. El a salutat rezultatele summitului NATO, în special recunoașterea faptului că Ucraina nu trebuie să urmeze un Plan de Acțiune pentru Aderare (MAP), precum și veștile bune referitoare la pachetele de apărare anunțate în cadrul summitului.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a dezvăluit că a vizitat Ucraina anul trecut și i s-a prezentat o „listă de cumpărături” pentru arme. „Știi, nu suntem Amazon”, a spus el. „Le-am spus asta anul trecut, când am condus 11 ore până acolo pentru a primi o listă”, a recunoscut el.

Cu toate acestea, Ben Wallace a afirmat că înțelege că Zelenski se adresează propriului său public și că, în ciuda nemulțumirii exprimate marți, acordul final de la summit a fost benefic pentru Ucraina. A fost convenit că „Ucraina aparține NATO”, ceea ce echivalează cu o invitație efectivă de aderare după încheierea conflictului, a subliniat Wallace.

Sursă: news.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *