Forma Codului urbanismului propusă de Ministerul Dezvoltării unifică practic prevederile din Legea construcțiilor, Legea urbanismului, Legea spațiilor verzi. Documentul păstrează și îmbunătățește în linii mari prevederile din cele trei legi, având doar câteva prevederi controversate.
La forma depusă de Ministerul Dezvoltării, grupurile politice din Senat au depus mai multe amendamente, cele mai controversate fiind cele depuse de PSD. Acestea vizează în principal eliminarea interdicției de a construi pe spațiile verzi private, Planurile Urbanistice Zonale să poată fi aprobate și de Primăriile de Sector, un proiect imobiliar să meargă mai departe chiar dacă Planul Urbanistic a fost anulat în instanță, clădirile construite ilegal, care încalcă regulamentul de construire a orașului, să poată intra în legalitate.
„Ce se dorește acum e să nu mai existe coordonare între sectoare, fiecare să facă ce vrea de capul lui. E posibil să ne trezim că în grădina din spațiul blocului să apară dintr-o dată un bloc sau să ne trezim că dacă stăm la casă lângă noi să apară un bloc cu cinci etaje.” – Alex Oprița, platforma de mediu pentru București
Votarea Codului Urbanismului ar duce la dispariția abruptă a puținelor zone cu verdeață de care se bucura acum oamenii.
„Așa arată un cartier, e vorba de Drumul Taberei, un cartier proiectat în anii 60, în perioada comunistă, nu e urbanismul perfect, dar vedem foarte mult spațiu verde între blocuri, vedem o școală și vedem o grădiniță. Și așa arată un cartier post comunist în care și legile pe care le avem în vigoare sunt încălcate, în care nu vedem un centimetru pătrat de spațiu verde și nu vedem școală, nu vedem grădiniță.” – Nicușor Dan, Primarul Capitalei
Marți va intra în dezbatere în Camera Deputaților, urmând să intre la vot miercuri. Organizațiile de mediu vor organiza luni proteste în Piața Victoriei împotriva amendamentelor pe care le consideră nocive.
Sursa: stirileprotv, hotnews
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.