logo
RNTV Live

Se va modifica Codul Muncii! Schimbare majoră pentru angajați

codul muncii
Dumitrache Catalina

Senatul a adoptat o nouă măsură a fost adoptată. O nouă categorie de angajați nu va putea fi obligată să lucreze în ture de noapte. 

Pe lângă categoriile de persoane pentru care se aplică deja regula, adică: femei gravide, lăuze și cele care alăptează, nici părinții ce-și cresc singuri copiii nu vor putea fi obligați să lucreze în ture de noapte, potrivit unui proiect legislativ ce a primit marți votul favorabil al senatorilor.

Codul muncii (Legea nr. 53/2003) se va modifica, potrivit proiectului legislativ trecut recent de Senat, astfel încât lista celor ce nu pot fi obligați să lucreze noaptea să se extindă.

Noul proiect de modificare stabilește că reprezentantul familiei monoparentale, adică părintele singur, nu va putea fi obligat să presteze muncă de noapte.

Acum, Codul muncii prevede aceeași interdicție în cazul femeilor gravide, lăuzelor și celor care alăptează. Codul muncii stabilește, de asemenea, și că „tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte”.

Motivele pentru care un părinte singur nu ar trebui să muncească noaptea sunt multiple, potrivit inițiatorilor, printre acestea numărându-se și:

  • siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă;
  • posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte;
  • dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale;
  • impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.

Sursă: Bugetul.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiadi deseuri prahovaromsilvaromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor