logo
RNTV Live

Se schimbă taxa de drum pentru români. Apar noi roviniete

Tarifele la roviniete se dublează. Anunţul a fost făcut de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere/ sursă foto Blog autovit.ro
Erika Stoica

Ministerul Transporturilor anunță modificăr în sistemul de taxare a drumurilor naționale și autostrăzilor din România, începând cu anul 2024. Atât șoferii de autoturisme mici, cât și profesioniștii care conduc camioane și tiruri se vor confrunta cu aceste schimbări.

Potrivit reprezentanților Ministerului Transporturi, Compania de Drum va introduce, începând cu 2024, o nouă variantă de rovinietă: cea de zi. Această schimbare va permite șoferilor să achiziționeze o rovinietă valabilă doar pentru ziua respectivă, oferind astfel mai multă flexibilitate în opțiunile de plată.

De asemenea, vor fi eliminate vinietele de 90 de zile pentru vehiculele de marfă, cum ar fi tirurile și camioanele. Această schimbare vine în contextul unei dorințe anterioare a guvernului de a recalcula prețul rovinietei în funcție de perioada de valabilitate, numărul de kilometri parcurși și norma de poluare.

Conform unui proiect de lege depus în Parlament în prima parte a anului 2023, taxa de drum va fi influențată de mai mulți factori, iar până în 2026, se preconizează creșteri semnificative, de până la șase ori pentru tiruri și camioane.

Cu toate acestea, pentru anul 2024, oficialii CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) au asigurat că modul de calcul al rovinietei nu va suferi modificări, menținându-se tarifele actuale pentru toate categoriile de viniete.

În prezent, în România, șoferii pot achiziționa roviniete cu valabilitate de 7 zile, 30 de zile, 90 de zile și 12 luni, iar schimbările propuse urmăresc să aducă ajustări în conformitate cu nevoile și cerințele în continuă evoluție ale utilizatorilor de drumuri.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor