Conform un comunicat emis miercuri de către Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România și citat de AGERPRES, Programul de Promovare a Exporturilor (PPE) are planuri ambițioase pentru anul viitor, cu un număr cu 50% mai mare de acțiuni propuse, inclusiv târguri și misiuni economice cu subvenții de la bugetul de stat.

Această extindere semnificativă vine în contextul finalizării noii ediții a Strategiei Naționale de Export a României pentru perioada 2024-2030, dezvoltată de Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE) în colaborare cu alte structuri ministeriale, mediul academic și mediul de afaceri. Scopul principal al acestei strategii este să aducă măsuri menite să reducă deficitul cronic al balanței comerciale și să extindă relațiile economice internaționale ale țării.

Anul 2023 va aduce și două evenimente notabile la nivel național: participarea României la primul eveniment internațional privind reconstrucția Ucrainei, organizat la Varșovia, și prezența cu un Pavilion național la cel mai mare târg de importuri din lume, desfășurat la Shanghai.

Într-o reuniune recentă a Consiliului de Export al României (CEXPR) din data de 31 octombrie 2023, a fost ales un nou liderat compus din doi co-președinți: vicepreședintele ARICE, reprezentând sectorul public, și președintele executiv al ANEIR, reprezentând sectorul privat. Acest nou format de organizare este în conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 147/2022 și Hotărârea de Guvern nr. 153/2023 și aduce CEXPR în structura ARICE, sub coordonarea Guvernului și primului-ministru.

Membrii CEXPR au recunoscut eforturile depuse în acest an de parteneriatul între mediul de afaceri, ARICE și fostul MAT (Ministerul Antreprenoriatului și Turismului), care au condus la un număr record de participări ale firmelor românești la târguri și misiuni economice internaționale (un total de 79 de acțiuni), depășindu-se realizările din 2019, care a fost un an de vârf din momentul înființării CEXPR în aprilie 2004.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *