Pentru a obține informații exacte despre noile categorii de taxe de drum și valoarea rovinietei în 2024 în România, recomand consultarea comunicatelor oficiale emise de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sau alte surse oficiale ale autorităților rutiere din țară

Proiectul de lege depus în Parlament prevede modificări semnificative în ceea ce privește taxa de drum în România. Aceste modificări includ influențarea taxei de drum de către perioada de timp pentru care este emisă, numărul de kilometri parcurși și norma de poluare a vehiculului. Transportatorii susțin că aceste schimbări ar putea duce la majorări considerabile, în special pentru TIR-uri și camioane, putând afecta și costul roviniatelor pentru autoturisme.

Conform reprezentanților unei firme de transport, aceste modificări ar putea genera creșteri de până la 6 ori în ceea ce privește costurile pentru transportul de mărfuri. Este important de menționat că aceste ajustări de prețuri fac parte din reforma planificată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar banii europeni pentru investiții în autostrăzi depind într-o anumită măsură de implementarea acestor schimbări.

„De anul viitor, o să se introducă vinieta de o zi pentru turisme. De asemenea, se va crea și rovinieta de două luni, care va putea fi achiziționată de toate categoriile de vehicule. În plus, pentru categoria vehiculelor de marfă va fi eliminată vinieta de 90 de zile și va fi introdusă una cu valabilitate de 60 de zile”, a mai precizat Alin Șerbănescu.

Proiectul de act normativ va fi dezbătut în Parlament și ar urma să intre în vigoare până în 2026. În prezent, se menține același mod de calcul al rovinietelor pentru toate categoriile de vehicule în 2023, iar o modificare importantă este instituirea vinietei de o zi. Este recomandat să urmărești evoluțiile legislative și comunicatele oficiale ale autorităților pentru a fi la curent cu detaliile exacte ale acestor schimbări în taxele de drum.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *