logo
RNTV Live

Se pare că există extratereștri pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost orientat către această planetă, unde au fost detectate indicii ale existenței vieții

OIP
Constantin Corina


Astronomii au observat indicii ale vieții extraterestre pe o planetă îndepărtată. Conform lor, au detectat un compus chimic considerat “produs doar de viață” pe planeta K2-18b, din constelația Leului

Planeta K2-18b, inițial descoperită de observatorul spațial Kepler, este situată în zona locuibilă a constelației Leului, la o distanță de peste 120 de ani-lumină de Pământ. Cercetătorii au sugerat că au detectat sulfură de dimetil în atmosfera acestei planete în urmă cu un an, o substanță considerată a fi produsă exclusiv de viață, conform informațiilor furnizate de Science Times.

Observațiile inițiale ale telescopului Webb au indicat prezența sulfurii de dimetil (DMS). Pe Pământ, această substanță este eliberată în principal de fitoplanctonul marin, sugerând că biologia planetei ar putea fi similară cu cea a noastră. Cu toate acestea, până în prezent, oamenii de știință nu au reușit să identifice un proces natural geologic sau chimic care ar putea produce DMS în absența vieții.

Dr. Nikku Madhusudhan, astronom la Universitatea din Cambridge și responsabil pentru investigarea planetei K2-18b, a descris descoperirea ca fiind neașteptată și a declarat că poate confirma doar cu 50% certitudine prezența DMS pe K2-18b, deoarece observațiile inițiale sunt preliminare.

Madhusudhan a numit K2-18b o lume “hyceană“, un termen pe care l-a inventat recent pentru a descrie o planetă stâncoasă cu apă și oceane, înconjurată de o atmosferă bogată în hidrogen. El a subliniat că, dacă DMS este detectată pe K2-18b, aceasta ar putea indica faptul că planeta este un candidat promițător pentru existența vieții.

Telescopul spațial James Webb a observat planeta timp de ore întregi în data de 26 aprilie pentru a valida descoperirea. Cu toate acestea, datele trebuie să fie verificate și analizate, iar rezultatele definitive vor fi disponibile în câteva luni.

În ciuda acestei descoperiri intrigante, căutarea vieții extraterestre rămâne un subiect de cercetare activ. Limitările tehnologiei actuale împiedică identificarea exoplanetelor sau a planetelor extrasolare în afara Sistemului nostru Solar cu precizie. Metodele actuale de detecție se bazează pe semne indirecte, precum impactul unei planete asupra stelei sale natale sau scăderea periodică a luminozității stelei în timpul tranzitului unei planete. Astfel, cercetarea continuă pentru a înțelege mai bine universul și posibilitatea existenței vieții în afara Pământului.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor