Aprovizionarea cu ouă și carne este pusă în pericol. Gripa aviară este răspândită de păsările sălbatice în timp ce migrează.

Anul acesta, în România a fost depistat un singur focar, neutralizat rapid de autorități. Fermierii au oricum obligația să ia mai multe măsuri de protecție, iar inspectorii sanitari să verifice foarte atent importurile din acest sector.

Asia, Noua Zeelandă, Africa, America și o parte din țările europene se luptă cu gripa aviară. Moartea a milioane de găini din întreaga lume a dus la scumpirea alimentelor în lanț. De pildă, în Statele Unite, o duzină de ouă a ajuns să coste peste 7 dolari, cât un kilogram de carne de vită, notează Știrile Pro TV.

Pelicanul, rața sălbatică și corbul sunt principalele specii de păsări ce răspândesc gripa aviară în țara noastră. Peste 220.000 de curcani au fost omorâți luna trecută la Brașov, unde răspândirea virusului s-a produs tot din cauza unor păsări sălbatice infectate.

Dănuț Pale, vicepreședinte ANSVSA: „Am recoltat o rață sălbatică moartă și a ieșit pozitivă. Chiar și un corb. Știți bine că am găsit și la lebădă. Toate păsările de baltă sunt receptive la acest virus. În acestă perioadă, măsurile de biosecuritate, respectiv dezinfecția, circulația oamenilor, aprovizionarea cu furaje – schimbul acesta intercomunitar se face sub supraveghere veterinară, păsările vin doar din țări libere de boală.”

Sebastian Bugariu, biolog: ”S-a observat prezența unei tulpini foarte agresive a virusului gripei aviare care a cauzat mortalitatea în masă a păsărilor sălbatice peste tot pe glob. Și vorbim aici despre foarte multe specii de păsări, multe dintre ele, mai bine de 50 de specii de păsări, asupra cărora nu se știa că acest virus are impact.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *