Sursă foto: Ziarul Lumina

Joi se împlinesc 20 de ani de la trecerea în eternitate a părintelui Constantin Galeriu, o personalitate marcantă, profesor erudit, mărturisitor dedicat și duhovnic blând. El a avut un impact profund, schimbând destine și oferind îndrumare celor aflați în căutarea adevărului și a sensului vieții.

A dedicat viața sa oamenilor și lui Dumnezeu, inspirat în permanență de modelul Mântuitorului Hristos. Moștenirea sa cuprinde lumină și iubire divină, pe care a propovăduit-o neobosit, și astăzi rămâne vie prin lucrarea continuată de ucenicii săi.

Părintele Constantin Galeriu (1918-2003) a fost nu doar un preot paroh, ci și profesor în facultățile de teologie din București și Târgoviște. A fost un predicator talentat, iar cuvintele sale au adus speranță și consolare în sufletele multor oameni. Începând cu anul 1974 și până la trecerea sa la cele veșnice în 2003, a slujit în Biserica „Sfântul Silvestru” din București. Înainte de aceasta, și-a desfășurat lucrarea duhovnicească în cătunul Podu Văleni, Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Ploiești și a trăit experiența grea a Canalului.

Într-una dintre predicile sale memorabile, părintele Galeriu cita cuvintele Sfântului Maxim Mărturisitorul: „Dacă nu este chemare, atingerea harului Duhului Sfânt, sufletul nu se înalță numai din el însuși. Cu acest gând, noi, în clipa aceasta, să ne ridicăm ca niște înviați, asemenea tânărului pe care Domnul Hristos l-a înviat, așa să ascultăm, acum, Cuvântul”. Cuvintele sale au înviat, într-adevăr, multe suflete. Cu privirea sa către cer, cu mâinile întinse către Dumnezeu, părintele a predicat timp de decenii în biserica bucureșteană, aducând speranță celor credincioși și oferind îndrumare celor aflați în căutarea credinței. Îmbrăcat în veșmintele preoțești, emana o noblețe aparte, părând a fi un mesager divin gata să zboare către lumea pe care o prezenta în învățăturile sale.

Cei care l-au cunoscut îl descriu ca având o voce hipnotizantă și o înfățișare impunătoare. Audiența sa era captivată de cuvintele sale profunde și înțelepte, care rezonau cu înțelesuri neașteptate. Cuvintele-cheie ale Scripturii erau dezvoltate, conectate cu diverse domenii precum filosofia, fizica sau psihiatria. În mod inconfundabil, părintele Galeriu le explora cu o forță interioară și solemnitate, imprimându-le în inimile celor ce-l ascultau.

Argentina Grămadă, conferențiar la Universitatea „Titu Maiorescu” din București, își aduce aminte cu afecțiune de prima întâlnire cu predicile părintelui Galeriu: „Când l-am ascultat prima dată, mi s-a părut cu totul din altă lume. Eram cu fiul meu în brațe când am auzit un cuvânt, în Catedrala de pe Dealul Patriarhiei, de-o frumusețe spirituală care mi-a mers la suflet. Era părintele Galeriu!”. Acesta a fost doar începutul unei relații de învățare continuă și îndrumare spirituală pentru familia sa.

Astăzi, moștenirea părintelui Constantin Galeriu rămâne vie prin influența pe care a avut-o asupra credincioșilor și prin continuarea lucrării sale de către cei care l-au urmat în calea credinței.

Citește mai mult în Ziarul Lumina.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *