Se dă o luptă piatră cu piatră pentru Sfinxul şi Babele din Bucegi. Judeţele Dâmboviţa şi Prahova îşi revendică fiecare cele două monumente ale naturii. Instanţa a dat câştig de cauză dâmboviţenilor în procesul intentat celor din Prahova în urmă cu şase ani. Aşa că au şi înfipt steagul victoriei în vârf de munte. Prahovenii, în frunte cu primarul din Buşteni, nici nu vor să audă.
Dâmboviţenii nu au mai avut răbdare. S-au grăbit să înfigă steagul victoriei parţiale asupra celor doi megaliţi din masivul Bucegi chiar de ziua Sfinxului, pe 28 noiembrie, când sute de turişti vin să vadă piramida de lumină. Potrivit sentinţei Tribunalului Vâlcea, ultima instanţă care a judecat cauza, cele două monumente ale naturii, Sfinxul şi Babele, sunt de drept pe hotarul comunei Moroieni din judeţul Dâmboviţa. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. Dovada ar fi în vechile hărţi ale masivului Bucegi. „Şi Sfinxul, şi Babele, sunt pe raza judeţului Dâmboviţa, şi acestea sunt atestate şi prin hărţile cadastrale”, explică preşedintele CJ Dâmboviţa. Limita teritorială este clară. Tot pe teritoriul judeţului Dâmboviţa sunt şi drumurile de acces către formaţiunile stâncoase situate la peste 2.200 de metri altitudine, în timp ce versantul abrupt este localizat în Prahova.
Primarul din Buşteni nu pare deloc impresionat de ce spune instanţa. I-ar da dreptate o hotărâre de guvern din 2001, care atestă apartenența celor două monumente naturale la domeniul public al județului Prahova, respectiv al orașului Bușteni.
Si Prefectura Prahova a emis un comunicat in care a precizat ca megalitii raman pe raza judetului, pana la o decizie definitiva a instantei, in care institutia este parte in proces.
Vezi şi https://republikanews.ro/angajat-disparut/
Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro