La Giurgiu, anul viitor, se va deschide prima fabrică din România dedicată producerii de hârtie specială, menită să înlocuiască toate pungile de plastic, în conformitate cu cerințele impuse de Uniunea Europeană. Investiția se ridică la 75 de milioane de euro, iar în următoarele șase luni vor fi create 100 de locuri de muncă.

Fabrica va fi construită de omul de afaceri Vladimir Cohn, un lider al industriei hârtiei din România post-1989 și unul dintre cei mai influenți antreprenori români.

„Pornirea fabricii de hârtie va necesita un minimum de 100 de persoane foarte bine calificate: IT-isti, ingineri mecanici, energeticeni, operatori. Pe parcursul următoarelor șase luni un număr de circa 100 de persoane vor fi angajate.

La 1 ianuarie 2025 vom organiza întâlniri în zona Giurgiu cu persoane interesate și calificate să solicite poziții din schema de funcționare”, a declarat Vladimir Cohn.

Cea mai mare parte a producției va merge la export

La atingerea capacității maxime, fabrica va genera aproximativ 200 de locuri de muncă.

Fabrica este concepută să producă hârtie kraft destinată realizării pungilor pentru retail și e-commerce, ca alternativă ecologică la plastic în activitățile de vânzare și reambalare. Capacitatea anuală de producție este estimată la aproximativ 120.000 de tone, cu lansarea operațiunilor pe 30 noiembrie 2025.

Cea mai mare parte a producției va merge la export, în condițiile în care, arată Cohn, „piața locală nu are suficiente resurse de transformare a hârtiei în pungi”.

De altfel, în acest moment, aproape toate pungile de hârtie menite să le înlocuiescă, în comerțul local, pe cele de plastic, provin din import, inițiativa lui Vladimir Cohn fiind cu atât mai importantă pentru economie în general.