De mai multe zile, Prahova este frămantată de o problemă gravă; surparea de la Slănic care a adus cu sine soluții radicale de urgență printre care se numără și evacuarea din case a mai multor familii. Cum era și normal, se caută și vinovatul pentru surparea gigantică, ce tinde să distrugă aproape tot orașul.
Potrivit surselor Gândul, Iulian Dumitrescu, fostul președinte CJ Prahova ar fi distrus orașul, pentru că pe strada 23 August s-ar fi efectuat o ”lucrare de gaze de mântuială”, aprobată de Consiliul Județean coordonat încă, din umbră, de Iulian Dumitrescu.

Aceasta este cauza reală a surpării. Au fost afectate apele subterane în timpul lucrărilor, iar acestea au pornit-o haotic în toate direcțiile. Se vede asfaltul proaspăt turnat peste șanțul de gaze, Dumitrescu și firmele aduse de el ar trebui să răspundă, el e principalul vinovat de această surpare din Slănic Prahova”, au declarat sursele Gândul, în exclusivitate.

Și prefectul județului Prahova – Emil Drăgănescu – a declarat pentru Gândul că sunt luate în calcul mai multe variante, inclusiv ca surparea să fi avut loc la rețeaua de gaze, în urma unor lucrări executate de curând.

„Am auzit, ca şi dumneavoastră, fel de fel de supoziţii, ultima pe care am auzit-o ar fi că ar putea fi provocat de lucrările care s-au făcut pentru aducţiunea conductei de gaze. (…) Este doar un exemplu. Unii spun că ar fi un tunel, alţii spun că avem lucrarea de gaze, alţii spun că filonul de sare ar fi aici dedesubt, că s-ar fi topit de la apă. Încă de o dată: sunt doar păreri. (…) Primele răspunsuri vizavi de dinamica terenului le vom avea în a treia zi. Probabil undeva pe luni vom avea acest răspuns, încă o dată, vizavi de dinamica terenului, nu vizavi de cauzele prăbuşirii”, a declarat prefectul judeţului Prahova.

O posibilă variantă susținută de specialisți este și cea a existenței unui lac subteran, dar poate și existența unei galerii care care ar fi putut fi săpată cu foarte mulți ani în urmă și despre care nimeni nu mai știa nimic, notează Gândul
Vinovate pentru surpare ar putea fi la fel de bine și din cauza infiltrațiilor.


Sursele tvrinfo susțin aceasta variantă. Florin Chipeșiu, directorul Salinei Slănic, consilier local PSD: Sarea este aproape, sunt infiltrații de apă pe spinarea masivului de sare, lucru care face ca fenomenul de sufoziune să se dezvolte, notează .

La rândul său, fostul prefect de Prahova, actual director al Oficiului Județean de Cadastru, candidat PSD la șefia Consiliului Județean, dă vina pe lucrările de gaze făcute în această iarnă.

Virgiliu Nanu, fost prefect, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru: În momentul când faci șanțuri, deja strici structura solului. Să nu uităm că oglinda de sare este undeva la zece metri. Nu poți face lucrări fără să ai studii. Să îl întrebați pe domnul Dumitrescu, pentru că asta e competența Consiliului Județean Prahova.

Costea Daneluș, primarul oraşului Slănic: (n.r. întrebare: Cât timp au fost deschise șanțurile?) Din decembrie până în martie. Toată iarna, eu am făcut adrese toată iarna în care ceream CJ să îi spună constructorului să intervină să acopere cu asfalt și beton zonele afectate.

Pe 9 ianuarie 2024 prefectul de atunci, Virgil Nanu, scria pe Facebook că în urma unor petiții referitoare la tasarea terenului unor case din orașul Slănic a dispus remedierea imediată a situației pentru a garanta siguranța locuitorilor și a bunurilor.

Președintele liberal al Consiliului Județean, Iulian Dumitrescu, susține că problemele de la Slănic sunt vechi, iar prefectul și primarul ar fi trebuit să le rezolve.

Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova: După ce s-a întâmplat prima dată în decembrie normal că trebuiau făcute studii, expertize și de către prefect și de către primar. Nu s-au făcut. Normal prefectul conduce Comitetul Județean de Situații de Urgență, îl conduce prefectul, notează tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *