Noul curriculum pentru elevii de liceu, programat inițial să fie implementat în școli din 2021, va suferi un amânare suplimentară de cel puțin doi ani, conform unui proiect de ordin de ministru pus în consultare publică de Ministerul Educației. Până la sfârșitul lunii februarie 2024, planurile-cadru pentru liceu ar urma să fie finalizate, iar pe baza acestora vor fi dezvoltate noile programe școlare, care vor fi implementate pentru elevii care intră în clasa a IX-a în 2025.

Astfel, patru generații de liceeni vor fi afectate de amânarea reformei curriculare, în ciuda absenței unei anulări sau amânări oficiale a termenului limită de implementare.

Practic, începând cu anul școlar 2025-2026, elevii care intră în clasa a IX-a vor învăța conform noilor planuri-cadru și programe școlare. Cu doar o lună înainte de acest moment, elevii care vor începe clasa a VII-a vor urma noile planuri-cadru. Ministra Educației, Ligia Deca, a dezvăluit că acești elevi vor fi și primii care vor susține Bacalaureatul în noul format, în anul 2029.

Deca a precizat că acest nou format va implica discipline cu un număr redus de ore, concentrându-se pe cunoștințe fundamentale pentru proba complementară.

Conform proiectului de ordin de ministru, articolul 2, alineatul 1, stabilește că planurile-cadru și programele școlare existente pentru învățământul preuniversitar vor rămâne în vigoare până la modificarea curriculumului național în conformitate cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, ceea ce se va întâmpla cel târziu la începutul anului școlar 2025-2026. Data exactă de intrare în vigoare a noului curriculum va fi stabilită printr-un ordin emis de ministrul educației.

În lista de viitoare acte normative potențiale, se menționează că ordinul emis de ministrul educației pentru aprobarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal are ca termen limită data de 29 februarie 2024. De la această dată, este necesar să se finalizeze elaborarea programelor școlare, care va include stabilirea numărului de ore alocat pentru fiecare materie în funcție de profilul și specializarea respectivă, până înainte de începerea anului școlar 2025-2026.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *